Zakon o audiovizualnim djelatnostima u ponovljenom prvom čitanju u Hrvatskom saboru

19. lipnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u Hrvatskom je saboru predstavila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima koji je zbog konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora ponovno upućen u proceduru.

 Predloženim izmjenama i dopunama Zakona uvodi se novi financijski poticaj razvoju i proizvodnji hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača kojim se osigurava povećanje sredstava te doprinosi kvaliteti i konkurentnosti hrvatskog kulturnog proizvoda.
 
Ministrica se osvrnula na početak sustavne reforme hrvatskog audiovizualnog sektora 2008. godine kada je osnovan Hrvatski audiovizualni centar, zatim 2011. godinu kada je uveden Programa poticaja za filmske i televizijske produkcije koje snimaju u RH te 2018. godinu u kojoj su Zakonom o audiovizualnim djelatnostima obuhvaćene videoigre i povećan iznos programa poticaja s 20 na 25% ukupnog iznosa troškova.
 
Novim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona predlaže se uvođenje dodatnog financiranja razvoja i proizvodnje hrvatskih audiovizualnih djela kroz mogućnost da se iznos sredstava uplaćenih kao razna fiskalna davanja investira u nova audiovizualna djela.
 
Predloženi model potiče investiranje u razvoj i proizvodnju audiovizualnih djela kao kulturnih proizvoda, generiranje potrošnje, povećanje angažmana i zapošljavanja u industriji te razvoj struke. Mogućnost investiranja iznosa uplaćenih davanja omogućit će poduzećima u području filma veću održivost i mogućnost sustavnog planiranja investiranja u razvoj i proizvodnju novih kulturnih djela. Filmski sektor čine većinom mikro i mala poduzeća što uz projektnu prirodu rada sektor čini ranjivim na zastoje i pauze u proizvodnji između projekata te na nemogućnost brzog pronalaska početne investicije za razvoj novih projekata.
 
Uz predstavljanje prijedloga izmjena Zakona, ministrica je u uvodnom izlaganju istaknula uspjehe hrvatske kinematografije te čestitala redatelju Nebojši Slijepčeviću te producentima filma Čovjek koji nije mogao šutjeti" na osvajaju nagrade Zlatna palma na 77. Filmskom festivalu u Cannesu.
 

Pisane vijesti