Pokrenuta inicijativa obilježavanja Dana europskih autora

27. ožujka 2023., Bruxelles – Europska komisija pokrenula je inicijativu obilježavanja Dana europskih autora koji će se obilježavati svake godine posljednjeg ponedjeljka u ožujku s ciljem ponovnog povezivanja mladih generacija s čitanjem te otkrivanja bogatstva europske književnosti. 

 
    Dan europskih autora ove se godine održao prvi put u ponedjeljak 27. ožujka 2023. u okviru triju aktivnosti na europskoj razini: organiziranjem čitalačkih programa u školama putem eTwinning zajednice, turnejom europskih autora te konferencijom o promicanju čitanja u Sofiji (Bugarska), gdje su se razmjenjivala iskustva i prakse o čitanju.

Dan europskih autora pokrenut je kako bi mlade ljude približio književnosti kao bogatom izvoru europske kulture te ih popularizacijom čitanja osnažio skupom vještina koje će im omogućiti da se lakše nose sa stalnim društvenim i osobnim izazovima.

Europska povjerenica za Inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel službeno je pokrenula Dan europskih autora na konferenciji u Sofiji, a pridružio joj se i Georgi Bardarov, poznati bugarski pisac i dobitnik nagrade Europske unije za književnost 2021. za kategoriju čitanja naglas.

Povjerenica Gabriel istaknula je doprinos izdavačkog sektora, knjižnica i društvenih centara, učitelja i predstavnika obrazovanja koji su se pridružili ovoj književnoj avanturi, a posebno je naglasila važnost pisaca u povezivanju različitih kultura, otkrivanju novih horizonata i svjetova, razvijanju mašte i ohrabrivanju ljudi da slijede svoje snove. Nadalje, povjerenica je zahvalila Europskom vijeću pisaca na organizaciji više od 100 posjeta autora školama diljem Europe, uključujući 57 dobitnika Europske nagrade za književnost, naglasivši pritom da su upravo mladi u središtu ove inicijative.

https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors

Pisane vijesti