Započelo 28. Lutkarsko proljeće

Slika /slike/fotogalerija/lutkarsko proljeće.jpg

27. ožujka 2023. – Jedna od najvećih kulturnih manifestacija za djecu i mlade vratila se po 28. put u Vukovarsko-srijemsku županiju, gdje će najmlađoj publici tradicionalno u tjednu uoči Velikog tjedna i blagdana Uskrsa donijeti brojne predstave profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore te gostiju iz drugih zemalja.

Ovogodišnje izdanje Lutkarskog proljeća otvoreno je u Županji predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka „Tri praščića“, dok će u subotu 1. travnja biti zatvoreno premijernom izvedbom predstave „Postolar i vrag“ Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima. Pozdrave i čestitke ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek u svom je obraćanju na svečanom otvorenju prenijela njezina izaslanica, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja i programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić istaknuvši kako su umjetnost i kultura, kao što su kazališna te lutkarska umjetnost, neizmjerno važni u razvoju djece i mladih. „Uz pomoć umjetnosti oni uče, između ostalog, vidjeti svijet oko sebe na nov način, što je u vremenu u kojem živimo zaista važno. Odgoj djece i mladih, njihova senzibilizacija za kulturne, umjetničke, kazališne i lutkarske programe naša je važna zadaća, upravo zato Ministarstvo kulture i medija podupire takve programe ne samo financijski nego i njihovom promidžbom“, poručila je Zrnčić.
 
Prvoga dana manifestacije u Gradskom muzeju u Vukovaru održana je i dodjela nagrada za životno djelo u području lutkarske umjetnosti – „Povelja Zvonko Festini“. Ovogodišnje su dobitnice glumica Sanja Grgina iz Kazališta lutaka Zadar, koja je nagrađena za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, te Vesna Balabanić iz Zagreba, nagrađena za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Tijekom šest dana festivala 16 lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade izvest će 92 predstave u pet gradova i dvadeset općina Vukovarsko–srijemske županije te u gradovima Odžak i Orašje u susjednoj Bosni i Hercegovini.

https://lutkarskoproljece.com/

Pisane vijesti