Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i Ministarstvo kulture i medija

27. ožujka 2023. – U Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu tradicionalno su dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Nagradu za životno djelo primio je umjetnik i snimatelj Goran Trbuljak, Hani Miletić uručena je nagrada za izložbu „Komadi“ u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, nagradu za mladog umjetnika dobio je Domagoj Rogina, dok je za sveukupni doprinos likovnoj umjetnosti nagrađen ravnatelj zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Uručujući nagrade, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek čestitala je nagrađenima te istaknula kako je riječ o važnom priznanju iznimnim ostvarenjima umjetnika u prethodnoj godini, ali i onima koji su svojim cjeloživotnim stručnim i osobnim angažmanom i djelovanjem u području vizualnih umjetnosti zadužili hrvatsku kulturu u cjelini. Izrazila je zadovoljstvo što su ovom neizvjesnom razdoblju usprkos i večerašnji laureati, od onih mlađih do nešto starijih, svojim djelima pokazali koliko je suvremena hrvatska umjetnička scena aktivna i živa.
 
Podsjetila je kako Ministarstvo kulture i medija, kao i svake godine, podršku daje ne samo tom svečanom činu dodjele nagrada nego i onu puno važniju potporu samom kreativnom činu i prezentaciji umjetnosti, sufinancirajući i autorska djela i izlagačke programe, muzejsko-galerijsku djelatnost i mnoge druge javne pozive, a posebno putem potpora u razdoblju neizvjesnosti, što je onima koji žive za umjetnost i od umjetnosti dobro poznato. Ministrica je istaknula kako je kreativan doprinos umjetnika neupitan za čitavu našu kulturnu javnost i društvo u cjelini te istaknula kako će Ministarstvo kulture i medija nastaviti podržavati razvoj stvaralaštva vizualnih umjetnosti osmišljavanjem konkretnih potpora, ali i stvaranjem zakonskog okvira koji će umjetnicima omogućiti primjerene uvjete i što veću slobodu stvaranja.
 
Uz ministricu okupljenima su se obratili i predsjednik HDLU-a, dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak te predstavnik Odbora za godišnje nagrade HDLU-a Zlatan Vrkljan.



Pisane vijesti