Pod sloganom „Ajmo HRVATI se s knjigom“, Mjesec hrvatske knjige otvoren u obnovljenoj požeškoj Gradskoj knjižnici

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

15. listopada 2021. – U Godini čitanja, koju obilježavamo brojnim programima poticanja čitanja i nekolicinom velikih znanstvenih, stručnih i kulturnih projekata, s temom „Hrvatski autori u Godini čitanja“ i pod sloganom „Ajmo HRVATI se s knjigom“,  otvorena je i Manifestacija Mjesec hrvatske knjige u novouređenom prostoru Gradske knjižnice Požega.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako se u Godini čitanja za programe poticanja čitanja osiguralo više od 100 milijuna kuna nastojeći kroz različite programe obuhvatiti sve dionike knjižnoga lanca od autora preko nakladnika, knjižara, knjižnica do čitatelja. Govoreći o inicijativi Godine čitanja i važnosti čitanja djeci od rođenja ministrica je podsjetila kako je ovogodišnji financijski program za sudjelovanje u kulturi Ministarstvo u cijelosti namijenilo poticanju čitanja. „Namjera je bila zainteresirati i druge dionike, kazališta, muzeje i ostale kulture institucije i udruge da u svoje redovite programe uključe promoviranje čitanja“, rekla je ministrica. 
 
Ministrica se osvrnula i na rezultate Poziva „Čitanjem do uključivog društva“ u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda koji je hrvatskih knjižnicama omogućio investiciju nabave novih bibliobusa te istaknula kako će se i u novoj financijskoj perspektivi nastaviti ulagati u bibliobusnu službu koja je zbog dostupnosti knjige najudaljenijim krajevima, u županijama iznimno važna.  Osvrnuvši se na današnji dan obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, ministrica je istaknula kako se Pozivom za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj, svim skupinama društva nastoji omogućiti pristup kulturnim sadržajima. Poseban je naglasak stavljen na usklađivanje normativnog okvira nakon donošenja novog Zakona o knjižnicama, podsjetila je ministrica te dodala da se u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru planira ulaganje u temeljnu kulturnu infrastrukturu kako bi se omogućila energetska obnova kulturnih ustanova i pristup osobama s invaliditetom.
 
Pozdravnim govorom obratili su se predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić. Potvrđujući funkciju knjižnice kao općeg kulturnog središta zajednice, u programu otvorenja Mjeseca hrvatske knjige sudjelovali su glumci Gradskog kazališta Požega, Mješoviti zbor Glazbene škole Požega te Plesni studio Marine Mihelčić.
 
Manifestaciji Mjesec hrvatske knjige ove se godine priključilo 218 sudionika s ukupno nešto više od 1600 programa, uglavnom narodne i školske knjižnice te nešto manji broj drugih kulturnih ustanova. Od središnjih programa istaknut je Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se rješava online pod nazivom „Šest autora traži čitatelja“ te mu se može pristupiti do 22. listopada.
 
https://www.mhk.hr/

Pisane vijesti