Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Ive Štivičića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Ive Štivičića, velikana koji je svojim dramaturškim i scenarističkim radom obilježio čitavo jedno doba hrvatske kulture.

Ivo Štivičić većinu je svoga radnog vijeka posvetio Hrvatskoj radioteleviziji gdje je počeo raditi 1958. godine na tadašnjoj Televiziji Zagreb, a od 1992. do 1995. bio je urednik i Dramskog programa HTV-a. U mnoštvu iznimnih televizijskih adaptacija i originalnih scenarija treba istaknuti njegove adaptacije djela Miroslava Krleže kao posebno uspješne.

Vrhunac svojeg scenarističkoga rada doživio je napisavši scenarij za seriju „Kuda idu divlje svinje“ redatelja Ivana Hetricha koji se i danas smatra vrhuncem televizijske dramaturgije ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji. Njegov spisateljski talent se dokazivao svakim sljedećim napisanim tekstom, što svjedoči i knjiga „Antologijske drame“ koja ujedinjuje četiri Štivičićeve ratne drame nastale u vremenskom  rasponu od 1965. do 1982., a potvrđuje da je riječ o autoru čiji se talent ne svodi na jedno remek-djelo.

Njegov profesionalni put obilježio je i predan pedagoški rad – kao profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu svoj je književni talent i metodologiju rada na stvaranju teksta prenosio generacijama mladih umjetnika.

Ivo Štivičić, nositelj nagrade za životno djelo „Nagrade Vladimir Nazor“ te nagrade Ivan Šibl za televizijski rad, svojim se iznimnim spisateljskim i pedagoškim radom upisao u povijest hrvatske kulture gdje će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih hrvatskih dramaturga i scenarista svih vremena.
 

Pisane vijesti