Međunarodni dan bijelog štapa za što širu dostupnost kulturnih i kreativnih sadržaja i što veću uključenost slijepih osoba u društvo

15. listopada 2021. – Porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“ kojom se želi upozoriti na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo, obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih.


Foto: HINA
 

Na konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnoga dana bijeloga štapa prisustvovala je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, o potrebi što veće mobilnosti, mogućnosti slobodnijeg i sigurnijeg  kretanja slijepih i slabovidnih osoba, među ostalim su govorili predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić i izvršna direktorica Andreja Veljača.

Kako bi osobama s invaliditetom omogućili pristup kulturnim sadržajima, programima vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, književnosti i kulturnoj baštini, Ministarstvo provodi Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj, a najkvalitetnijim programima prošle i ove godine dodijeljeno je 3.272.438,00 kuna. Projekti predloženi za financiranje su orijentirani na sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima, što je važan aspekt uključenosti u društvo osobama s invaliditetom s naglaskom na djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Ministarstvo redovito financira Hrvatsku knjižnicu za slijepe iz čega se financiraju knjige prilagođene slijepim i slabovidnim osobama te razne programe namijenjene osobama s invaliditetom prijavljene na javne pozive kojima se podupire dostupnost kulturnih sadržaja.





 

Foto: HINA


Pisane vijesti