Počela Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2019.

  • Slika /arhiva/Foto_2019/MAKK2019/IzvanFokusa-1105.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića otvorila je na sedmo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2019. koja se održala u četvrtak, 28. studenoga 2019. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti.

Govoreći o zakonodavnom okviru ministrica je najavila donošenje novog Zakona o autorskom pravu, podsjetila je i na aktivno sudjelovanje Ministarstva u procesu donošenja Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu s ciljem da se osigura zaštita hrvatskih kulturnih i kreativnih industrija te kulturne i medijske raznolikosti.

Dodala je i kako je u završnoj fazi izrade novi Zakon o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti koji će osigurati suvremeni okvir za obavljanje i poticanje umjetničke djelatnosti, definirati status umjetnika te osigurati jasniji okvir za ostvarivanje prava umjetnika i obavljanje umjetničke djelatnosti.

Istaknula je i kako je u tijeku izrada novog Zakona o elektroničkim medijima koji ima za cilj usklađivanje i implementaciju odredbi revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama te je namjera osigurati veće udjele, prisutnost i vidljivost audiovizualnog i glazbenog stvaralaštva. Podsjetila je i kako su se donošenjem novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima osigurali preduvjeti za daljnji razvoj i unapređenje audiovizualnih djelatnosti u skladu s razvojem novih tehnologija i pozitivnim europskim praksama.

Ministrica je podsjetila na brojne aktivnosti koje su odrađene u svrhu doprinosa i poticanja razvoja i jačanja kapaciteta i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Izdvojila je porezno rasterećenje i smanjenu stopu PDV–a od 13 % za skladatelje, pisce i umjetnike izvođače. Istaknula je kako je ovaj tjedan u Saboru rasprava o izmjenama Zakona o PDV-u te da je prijedlog Vlade da se snižena stopa PDV-a primijeni i na proizvođače fonograma.

Spomenula je i ostale mjere koje su realizirane u mandatu Vlade te posebno izdvojila program poticanja Poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama i Projekt poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika. Nadodala je i kako hrvatski korisnici u Programu Kreativne Europe sudjeluju s vrlo dobrim rezultatima u povlačenju sredstava.

Govoreći o prvoj polovici 2020. godine kada će Hrvatska preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije, a Grad Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, ministrica je predstavila konferencije koje će Ministarstvo organizirati u području mobilnosti kao potencijala kulturnog i kreativnog sektora te medijske pismenosti u promjenjivom okruženju.

Ministrica se osvrnula i na održani sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u Bruxellesu, kada je u svom izlaganju posebno naglasila važnost strateških i okvirnih dokumenata koji potiču i osiguravaju razvoj kulturnog i kreativnog sektora.

Drugoga dana konferencije u petak, 29. studenog 2019. godine u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, tema konferencije bit će usvajanje nove EU Direktive o autorskom pravu te njena implementacija u zakonodavstvo. Državni tajnik Krešimir Partl govorit će na temu „Poticanje kreativnih i kulturnih industrija poreznim i drugim politikama“, a posebna savjetnica ministrice kulture i izv. prof. dr. sc. Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Romana Matanovac Vučković o položaju novinskih nakladnika nakon Direktive o autorskom pravu i srodnim pravima na Jedinstvenom digitalnom tržištu.

Konferencija se održava u organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo HDAP-ALAI. Ovogodišnji MAKK motom „Uhvati algoritam!“ bavi se temom kreativne budućnosti te pitanjima izazova za glazbene, filmske i ostale kreativce na nepreglednom digitalnom tržištu, a  na panel diskusijama, radionicama i predavanjima u zagrebačkom MSU-u pronalazit će odgovore, ali i otvoriti nova pitanja u kontekstu kulturne i kreativne industrije.
 

Pisane vijesti