Održan sastanak nacionalnih koordinatora Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Forum ministara kulture Skopje i Mimara/IMG_6893a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pod predsjedanjem Republike Hrvatske u Zagrebu se 27. studenoga 2019. godine u Muzeju Mimara održao sastanak nacionalnih koordinatora Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – Osnaživanje kulture za održivi razvoj (CoMoCoSEE).

Sastanak nacionalnih koordinatora Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe održan je na temu „Mobilnost umjetnika i suradnja na zajedničkim projektima u regiji“, a prisutni su bili nacionalni koordinatori Helenske Republike, Republike Srbije, Republike Slovenije, Republike Turske, Republike Bugarske, Bosne i Hercegovine, Republike Albanije, predstavnici Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore te Edouard Planche iz UNESCO-ovog Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi i Siniša Šešum, voditelj UNESCO-ovog Antenna ureda u Sarajevu.

Prisutne je u ime Ministarstva kulture pozdravila Dubravka Đurić Nemec, vršiteljica dužnosti ravnateljice Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju. U uvodnom dijelu sastanka predstavljene su inicijative i projekti koje se odnose na međunarodnu kulturnu suradnju, s posebnim naglaskom na mobilnost umjetnika i načine na koje se odvija međunarodna kulturna suradnja u regiji. Predstavili su ih Dea Vidović iz Zaklade Kultura nova, Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anja Jelavić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove. Po završetku pojedinačnih prezentacija gospođa Dubravka Đurić Nemec pozvala je prisutne na raspravu o temi sastanka. Gospodin Siniša Šešum prisutne je izvijestio o inicijativama koje na temu mobilnosti poduzima UNESCO te o suradnji sa zemljama jugoistočne Europe u provođenju aktivnosti definiranih Ohridskom strategijom.

U drugom dijelu sastanka predložen je nacrt zajedničke Deklaracije, koja će nakon usklađivanja teksta biti usvojena na ministarskoj konferenciji koja će se pod hrvatskim predsjedanjem Savjetom održati u Rijeci, u veljači 2020. godine.
 
Savjet ministara kulture jugoistočne Europe multilateralna je inicijativa koja okuplja 12 zemalja jugoistočne Europe te Austriju i Italiju kao zemlje promatrače. projekte u umjetnosti i kulturi te potiče rad članica da zajednički djeluju u promišljanju budućnosti kulturnih politika, posebno vezano uz proces europskih integracija te suradnje u primjeni konvencija međunarodnih organizacija, posebno UNESCO-a i Vijeća Europe. Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Savjetom ministara kulture jugoistočne Europe na Ministarskoj konferenciji održanoj u Sofiji 17. svibnja 2019. godine od Republike Bugarske te će Savjetom predsjedati do 1. veljače 2019. godine kada predsjedanje preuzima Helenska Republika.

 

Pisane vijesti