Međunarodna konferencija „Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnih medija“

Slika /arhiva/Foto_2019/HN20191127364448.jpg

Državni tajnik Krešimir Partl je kao izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovao na međunarodnoj konferenciji „Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnih medija“ u srijedu, 27. studenog 2019. godine u Novinarskom domu u Zagrebu.

Govoreći o važnosti medija koji su među najvećim kreatorima javnog mnijenja, državni tajnik Partl osvrnuo se na eskalaciju lažnih i neprovjerenih vijesti, a osobito u okruženju naglašene dominacije društvenih mreža u distribuciji informacija.

Jačanje kvalitete novinarstva, koje je jedan od osnovnih preduvjeta za osnaživanje profesionalnih standarada u novinarstvu te način borbe protiv ne samo stvaranja već i širenja lažnih vijesti, državni je tajnik istaknuo kao novi izazov te naglasio potrebu za povećanjem transparentnosti i povjerenja u medije.

„Javni medijski servisi trebali bi biti predvodnici te svojim kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikom programom čuvati i promicati europske vrijednosti i pridonositi stvaranju modernog društva“ dodao je državni tajnik te naglasio kako je potrebno svim medijima kao nositeljima medijskog pluralizma omogućiti pristup izvorima financiranja usmjerenih na potpore kvalitetnom novinarstvu, ali i produkciji sadržaja iz područja obrazovanja, znanosti i kulture.

„Medijska pismenost jedna je od ključnih kompetencija u suvremenom društvu koja je usmjerena na bolje razumijevanje novih tehnologija i priljeva informacija s kojima se svakodnevno suočavamo, posebice u smislu borbe protiv dezinformacija i lažnih vijesti“ naglasio je državni tajnik te najavio kako će Ministarstvo kulture za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU organizirati, u suradnji s Vijećem/agencijom za elektroničke medije i HAVC-om konferenciju o medijskoj pismenosti, u Zagrebu, od 31. ožujka do 1. travnja 2020. godine.

Međunarodnu konferenciju čiji je cilj interdisciplinarna razmjena iskustava i najboljih praksi koje se provode u različitim državama u svrhu borbe protiv širenja i utjecaja dezinformacija organizirana je suradnjom Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Friedrich Ebert i Hrvatskog novinarskog društva.

>>> Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnih medija
 

Pisane vijesti