Otvoreno obnovljeno Hvarsko kazalište

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u četvrtak, 2. svibnja 2019. godine, otvorila je obnovljeno Hvarsko kazalište, a programom „Ova lipost uzorita grihota bi da se stara" započelo je trodnevno događanje povodom otvorenja obnovljenog kazališta.

Ministrica kulture istaknula je kako je prema mnogima prvo komunalno kazalište u renesansnoj Europi, Hvarsko kazalište otvaranjem svojih vrata omogućilo gradu Hvaru da postane mjesto kulturnih i društvenih susreta svih svojih građana. „Iako je u kronologiji najstarijih kazališta Europe Hvarsko kazalište treće po redu renesansno kazalište, njegova ga javna uloga čini jedinstvenim u povijesti teatra uopće”, rekla je ministrica.

Podsjetila je i kako je gradnja Hvarskog kazališta započela u živopisnom i smjelom 16. stoljeću kada je teatar u jadranskim gradovima živio punim plućima te spomenula da kulturni značaj Hvarskog kazališta prelazi okvire lokalne zajednice „ono je središte nekih od najznačajnijih kulturnih manifestacija Hrvatske  - poput Dana hvarskog kazališta koji se od 1973. godine bez prekida odvijaju do današnjeg dana”, rekla je ministrica.

Istaknuvši kako je posebnost ovoga prostora i njegova živopisna građevinska povijest u stoljećima koja su uslijedila, ministrica je dodala kako „upravo takva stilska slojevitost daje najveći legitimitet jer ga čini jedinstvenim ne samo po starosti nego i kao prvorazredno vrelo za upoznavanje razvoja europske scenske umjetnosti”.

Čestitavši svima ministrica je izrazla duboku zahvalnost na završetku ovog velikog projekta svim stručnjacima, projektantima, konzervatorima, arheolozima, restauratorima, statičarima koji su uložili svoju ekspertizu i dali doprinos obnovi zgrade, a sve pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu.

Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi koje je sagrađeno na prijelazu 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala koji se nalazio na samoj morskoj obali. U zlatnom dobu starije hrvatske književnosti i kazališta, Hvaru je pripadalo značajno mjesto – nastale su ondje Robinja Hanibala Lucića i Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića, a na prijelazu 16. na 17. st. u gradu su djelovali vrsni graditelji. Upravo je u takvoj klimi mogao izniknuti jedinstven arhitektonski pothvat iz doba rađanja novovjekovne scenske umjetnosti. Kazalište je bilo obnavljano kroz mnoga razdoblja, a najveće je povijesne promjene donijela obnova s prelaza 19. u 20. st. kada je dobilo današnji izgled.

Od 1990. godine Ministarstvo kulture uz veliku potporu Grada Hvara sustavno ulaže i financira zahtjevan projekt obnove Hvarskog arsenala s povijesnim kazalištem, a od 2012. godine, kada je Kazalište slavilo svoju veliku 400-tu obljetnicu, pristupilo se i cjelovitoj obnovi njegove unutrašnjosti. Obnovom je u vremenskom razdoblju od 30 godina upravljao Konzervatorski odjel u Splitu, a u tom su tom dugom razdoblju projekt su vodili brojni znanstvenici i stručnjaci. Radove su izvele brojne hrvatske restauratorske tvrtke među kojima i Hrvatski restauratorski zavod.

Hvarsko je kazalište ušlo u novo doba u kojem će ponovno postati središtem kulturnoga života Hvarana i njihovih gostiju. Ono svjedoči o tradiciji i kontinuitetu kao temelju kulturne baštine jednog naroda. Otvorenje kazališta uveličala je izvedba „Judite" međunarodnog ansambla Dialogos u glazbeno-scenskoj interpretaciji Katarine Livljanić, a cijelokupno događanje odvija se u okviru 46. Dana hvarskog kazališta, znanstvenog skupa na kojem su sudjelovali pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo i pročelnik dr. sc. Radoslav Bužančić.

U povodu završetka obnove Hvarskog kazališta, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić pripremio je tekst o kratkoj povijesti kazališta i tijeku obnove koji možete pročitati na sljedećoj poveznici. 
  >>> Hvarsko kazalište
 

Najave