Otvoren Franjevački muzej u Vukovaru

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto:HINA
Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen kroz 15,5 milijuna kuna vrijedan projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada, svečano je otvoren u petak, 3. svibnja 2019. godine, u prostorijama Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Projekt obnove i uređenja muzeja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a proveden u suradnji Franjevačkog samostana Vukovar, Gradskog muzeja Vukovar, Turističke zajednice Grada Vukovara te Gradom Vukovarom i Vukovarsko-srijemskom županijom.

Svečanosti otvorenja i blagoslova Franjevačkog muzeja u Crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koja je sastavni dio crkvenog samostanskog kompleksa te misnom slavlju u povodu današnjega dana Grada Vukovara nazočili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, izaslanstvo Hrvatskog sabora, ministri i drugi državni i regionalni dužnosnici i brojni gosti. 

Crkvu sv. Filpa i Jakova i samostanski kompleks vukovarski franjevci počeli su graditi 1723. godine, a crkva je završena i blagoslovljena 1732. godine. Radovima tijekom 1896-97. crkva je proširena iz jednobrodne u trobrodnu građevinu dugu 58 metara. Crkveno-samostanski kompleks u ratu je teško stradao, a crkva je obnovljena sredstvima Zagrebačke županije i Fonda za obnovu i razvoj Vukovara te blagoslovljena 2013. godine.

Podsjetila je na značajnu ulogu franjevaca u razvoju grada njegove kulture znanosti i obrazovanja ali očuvanja njegovih tradicijskih vrijednosti, očuvanju dragocjenog kulturnog i etnološkog nasljeđa kao i jezika narodnosti i kulture. „Franjevački rad u Vukovaru, bilo u vremenima blagostanja, bilo u vremenima tuge, agresije na Vukovar i progonstva, duboko je utkan u kod grada ali i u njegovu sadašnjost i budućnost", rekla je predsjednica.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Franjevački muzej nadopunjuje enormnu kulturnu baštinu Vukovara i svjedoči o stoljetnom radu franjevaca u Vukovaru koji su se bavili ne samo vjerskim pitanjima nego i znanošću, kulturom i poviješću. 
„Sada kada je grad slobodan, kad je Hrvatska slobodna, kada smo ostvarili sve svoje strateške i nacionalne zadaće imamo prigodu, svjesni svoje baštine i simbolike Grada Vukovara, graditi uključivo društvo, graditi na oprostu, pomirbi i zajedničkoj budućnosti", naglasio je u Vukovaru premijer Plenković.

Brojne Vukovarce i njihove goste nazočne na svečanosti otvorenja Franjevačkog muzeja pozdravio je i gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić naglasivši da je danas povijesni dan za Franjevački samostan u Vukovaru, za njegovu vjersku zajednicu ali i cijeli Vukovar jer nakon dugog i zahtjevnog puta završava cjelovita obnova samostanskog kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja 1991. godine. 

„Vukovar je danas grad muzeja ali i grad budućnosti, uz muzej Vučedolske kulture i gradski muzeja sa zbirkom Bauer tu je i Memorijalni centar Domovinskog rata i sada Franjevački muzej, a sve te ustanove svjedoče o slojevitom razvoju grada kroz povijest, koji je nastao na tlu istočnih vrata Hrvatske koja su se otvarala srdačno i s gostoljubivošću sredine svjesne svog europskog identiteta", istaknula je na svečanosti otvorenja muzeja predsjednica Grabar-Kitarović.

Ovo je dan u kojem svečano otvaramo Franjevački muzej u Vukovaru, novu i sjajnu vukovarsku zvijezdu čiju svjetlost čuva i budući naraštajima posjeduje veliko bogatstvo duhovne i materijalne prisutnosti franjevaca i hrvatskog naroda u ovom gradu, rekao je fra Jagodić i pritom podsjetio na veliki broj osoba koje su spašavali i obnavljaju kulturno blago Vukovara napose na zasluge fra Marka Kurolta čijom je zaslugom veliki dio umjetničkog, a osobito knjiškog blaga u prosincu 1991. godine iznesen iz Vukovara i smješten u Franjevački samostan u Zemunu.

Projektom integracije, kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Grada Vukovara s obnovom franjevačkog kompleksa otvorio se prostor za muzej na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav. 
Svečano otvoren Franjevački muzej blagoslovio je pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić. (Hina/MK)

 

Najave