Otvoreno 30. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Animafest/Animafest_05 VM.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Animafest


30. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb otvoreno je u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine, u Kinu SC u Zagrebu. 

Državni tajnik Krešimir Partl i voditeljica Službe za medije i audiovizualne djelatnosti Vjera Matković prisustvovali su otvorenju drugog najstarijeg filmskog festivala posvećenog animaciji.

Otvorenju su prisustvovali i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, predstavnici Grada Zagreba kao i veleposlanstava više europskih država te drugi gosti.
 
U okviru svečanog otvorenja održana je i dodjela Nagrada na kojoj je predsjednica Vijeća festivala Margit Antauer Buba uručila Nagradu za životno djelo velikanu švicarske i svjetske animacije Georgesu Schwizgebelu. Nagradu za najbolju školu animacije u ime Poljske škole za film, televiziju i kazalište u Łódźu primila je Joanna Agata Jasińska-Koronkiewicz, dok je Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije dobio Chris Robinson. 
 
Animafest Zagreb drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji, a dobitnici Animafestova Grand Prixa (za Veliko natjecanje kratkometražnog filma) izravno se kvalificiraju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. 
 
Od 28. rujna do 3. listopada Festival će u Kinu SC, u Teatru &TD, Kinoteci te na drugim gradskim lokacijama prikazati više od 300 filmova iz 43 zemlje.
 
Uz bogat filmski program, u okviru Festivala održat će se i 7. znanstveni simpozij Animafest Scanner i program namijenjen profesionalcima Animafest PRO u Velikoj dvorani Teatra &TD, izložba slika iz filmova Georgesa Schwizgebela Majstor poetskih vizija u Galeriji Kranjčar, grupna izložba Behind the Scenes II koja prikazuje proces nastanka filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnih filmova u Galeriji ULUPUH te ALU AR – izložba radova studenata animacije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti u Studentskom centru.

>>> Program 30. izdanja Animafesta
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica