Otvoreno 20. izdanje Festivala jednakih mogućnosti

© Festival jednakih mogućnosti 

7. lipnja 2022. – Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvoreno je 20. izdanje Festivala jednakih mogućnosti – trodnevna manifestacija urbane kulture koja uključivanjem osoba s invaliditetom u kulturno-umjetničke, sportsko-rekreativne, edukativne i druge programe ruši predrasude i jača svijest o mogućnostima osoba s invaliditetom.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Ivica Poljičak tom je prilikom istaknuo kako je pristupačnost kulturnih sadržaja, ali i sudjelovanje u njihovom stvaranju važan dio života svakog građanina te da uključenost osoba s invaliditetom u kulturne aktivnosti pridonosi raznolikosti društva, potiče njihove kreativne i umjetničke sposobnosti te senzibilizira javnost za umjetnički rad osoba s invaliditetom.
 
Kao prioritete državni je tajnik istaknuo integraciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društvo, njihovo poticanje i afirmiranje kao stvaratelja kulture i korisnika kulturnih usluga te dodao kako Vlada RH angažirano radi kako bi osobama s invaliditetom poboljšala kvalitetu života. Podsjetio je kako Ministarstvo putem javnih poziva financira brojne programe koji povećavaju dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom, programe edukacije osoblja ili organizacije umjetničkih sadržaja prilagođenih osobama s invaliditetom te investicijska ulaganja namijenjena uklanjanju arhitektonskih prepreka kako bi muzeji, galerije, kazališta i druge ustanove u kulturi bile dostupne osobama s invaliditetom.
 
Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a okupljenima su se obratili i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, predsjednica Društva tjelesnih invalida Viktorija Lisec te zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Program ovogodišnjeg Festivala jednakih mogućnosti potražite na:
https://fm.dti.hr/program-festivala-jednakih-mogucnosti/
 

Pisane vijesti