NEM Dubrovnik 2022 kao platforma za predstavljanje novog Zakona o elektroničkim medijima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: NEM Dubrovnik 

7. lipnja 2022. – Na ovogodišnjem izdanju NEM Dubrovnik 2022 posebna pozornost posvećena je programu pod nazivom Novi zakon u Hrvatskoj na kojem su kroz panele, prezentacije i primjere iz prakse predstavljeni svi aspekti novih zakonskih regulativa. Program se održao pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 
Istaknuvši kako svi prepoznajemo važnost sadržaja proizvedenog u Europi za našu raznolikost i identitet, ali i za medijsku industriju, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetila je kako je Zakon o elektroničkim medijima koji je stupio na snagu u listopadu prošle godine uveo niz promjena koje se odnose na doprinos aktera na tržištu, lokalnu produkciju i razvoj audiovizualnog sektora u cjelini. Osvrnula se i na novouvedenu obvezu operatera da izdvajaju 10 % godišnjeg bruto prihoda za djela hrvatske nezavisne produkcije. Davateljima medijskih usluga na zahtjev, koji su usmjereni na Hrvatsku, uvedena je obveza doprinosa od 2 % godišnjeg bruto prihoda za provedbu nacionalnog programa za audiovizualno stvaralaštvo i izravnog ulaganja od 2 % za produkciju ili kupnju audiovizualnih djela hrvatske nezavisne produkcije, rekla je ministrica.
 
Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl moderirao je panel na kojem se  razgovaralo o integraciji ulaganja u lokalnu produkciju i audiovizualna djela kroz poslovnu strategiju s Danijelom Pekom (Antitalent), Sinišom Đuranovićem (Hrvatski Telecom), Nikolom Klisovićem (A1 Hrvatska) i Christopherom Peterom Marcichem (HAVC).
 
Jedinstveni program Novi zakon u Hrvatskoj okupio je dionike hrvatske medijske i televizijske scene suočene s promjenama i povezao ih s brojnim inozemnim kompanijama i vodećim stručnjacima.



 

Pisane vijesti