Otvorenje izložbi povodom 101. obljetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu 101. obljetnice Etnografskog muzeja otvorene su izložbe „Milko Cepelić - Iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu“ i „Etnografski muzej – palača s potpisom“ u četvrtak, 5. studenog 2020. godine.

Foto: Nina Koydl

Izložbu je u ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvorila Anuška Deranja Crnokić, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za arhive, knjižnice i muzeje. Istaknula je kako je Etnografski muzej ovim izložbenim projektima još jednom pokazao sveobuhvatnost muzejske djelatnosti i nužnost kvalitetne obrade građe kroz aktivnosti digitalizacije.
 
Deranja Crnokić istaknula je važnost da se u ovim izazovnim vremenima omogući pristup kulturnim sadržajima široj publici, što je Etnografski muzej omogućio objavom digitalizirane građe pojedinih zbirki i tematske dokumentarne građe na mrežnim stranicama muzeja.

Dodala je i kako izložbe dodatno rasvjetljuju početke djelatnosti Etnografskog muzeja kao i skrbi o prostoru u kojem se čuva njegova vrijedna građa, a kroz lik i djelo Milka Cepelića progovara se o društvenom angažmanu pojedinaca te potiče donatorstvo u suvremenim društvenim okvirima.
 
Prigodna izložba „Milko Cepelić - Iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu“ upriličena je u povodu 100. obljetnice smrti svećenika, kulturnog i političkog djelatnika, povjesničara i etnografa Milka Cepelića (1853.-1920.), a nadovezuje se na obilježavanje 100. godišnjice osnutka Etnografskoga muzeja. Izložbom se javnosti predstavljaju odabrani primjerci uporabnoga tekstila, odjevno ruho, nakit i dr. iz darovane cjeline od ukupno 302 predmeta koja su u muzejski fundus ušla 1920. godine te dokumenti iz privatnog vlasništva Cepelićeve pranećakinje Đurđice Gross-Ašperger.
 
Izložba „Etnografski muzej – Palača s potpisom“ nadovezuje se na obilježavanje 100. obljetnice osnutka Etnografskoga muzeja (2019.) i predstavlja povijest izgradnje i opremanja same palače te zahtjevan projekt obnove i rekonstrukcije pročelja koji je završen prošle godine. Prigodna izložba u povodu rekonstrukcije i obnove fasade i krova zgrade Etnografskoga muzeja objedinit će dvije kategorije – povijesnu i suvremenu, odnosno dvije tematske cjeline – izgradnju i opremanje palače 1902. – 1903. te obnovu i rekonstrukciju pročelja i krova, u suradnji s dvoje vanjskih stručnjaka-suradnika: dr. sc. Dragana Damjanovića, red. prof. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Blande Matice, konzervatorice savjetnice Hrvatskog restauratorskog zavoda (u miru).

Pisane vijesti | Društvo i zajednica