Svjetski dan romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika obilježava se jedanaestu godinu zaredom u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“.

Kao izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika prisustvovao je državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak u četvrtak, 5. studenoga 2020. godine.
 
Podsjetivši kako je obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika započelo u Hrvatskoj 2008. godine, objavom prvog romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika, državni tajnik Poljičak istaknuo je kako se standardizacijom romskoga jezika utječe na kvalitetu obrazovanja i ostvarivanje prava romske nacionalne manjine na služenje vlastitim jezikom.
 
Ministarstvo kulture i medija kontinuirano sufinancira kulturne programe koji doprinose očuvanju romskog jezika i kulture, kao i svih manjina u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo će i nadalje kroz provedbu redovnih programa iz svog djelokruga podupirati provedbu projekta koji doprinose očuvanju romske kulture, jezika, tradicijskih običaja i umjetničkog stvaralaštva.

U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade za životno djelo "Šaip Jusuf" Hristu Kyuchukovu iz Bugarske te posthumno nagrada za životno djelo "Ferenc Sztojka" Trajku Petrovskom iz Makedonije.
 
Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika - Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripena.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica