Otvorenje 42. međunarodnog sajma knjiga Interliber i manifestacije Reboot InfoGamer 2019

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Interliber 2019 i Reboot InfoGamer2019/3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je 42. međunarodni sajam knjiga Interliber, a otvorenju su prisustvovali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Krešimir Partl u utorak, 12. studenog 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je parafrazirajući Krležine riječi – kako je knjiga jedino što je čovjek do danas izumio kao oružje u obranu svog ljudskog ponosa – otvorio manifestaciju knjiga. Govoreći o proračunu za kulturu predsjednik Vlade istaknuo je njegov kontinuirani rast, a također je naglasio i Vladine težnje ambicioznijem korištenju europskih fondova kao i uvođenju novih poticajnih mjera za različita područja kulture i umjetnosti.

Dotičući se novih modela financiranja te mnogobrojnih poduzetih mjera za knjigu i nakladništvo predsjednik Vlade je istaknuo Nacionalnu strategiju poticanja čitanja koja se provodi proračunskim sredstvima kroz različite resore, a kojoj će sljedeće godine iz Europskog socijalnog fonda biti na raspolaganju dodatnih 50 milijuna kuna.   

Predsjednik Vlade je istaknuo program poticanja poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama koji zajednički provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te podsjetio na uvrštenje videoigara u Zakon o audiovizualnim djelatnostima čime se stvorio okvir za financiranje proizvodnje kulturnog značenja te edukativnih videoigara. Podsjetio je  i na sniženu stopu PDV-a za isporuke umjetnika s 25 % na 13 %, zatim izjednačenu stopu PDV-a na tiskanu i elektroničku knjigu i pokrivanje nagomilanih dugova za isplate naknada na temelju prava javne posudbe.

„Veseli me što u prigodi otvaranja 42. Interlibera mogu zaključiti kako se stanje u sektoru stabiliziralo te da su se stvorili preduvjeti za okretanje trendova“ rekao je predsjednik Vlade govoreći o novom odnosu prema kulturi i književnosti te dodao kako se teži dugoročnim rješenjima, pozitivnoj promjeni poslovnih praksi te razvijanju novih dugoročnih i održivih učinaka jer prostora za poboljšanje i ekspanziju uvijek ima.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što je situacija u nakladništvu stabilizirana, a što se vidi i po ovogodišnjem Interliberu gdje je izložen veliki broj novih naslova te se očekuje velika posjećenost.

Nakon službenog otvorenja Interlibera predsjednik Vlade Plenković i ministrica kulture Obuljen Koržinek obišli su osmo izdanje gaming sajma Reboot InfoGamer 2019 gdje su se susreli s direktorom Reboot InfoGamera Damirom Đurovićem. Videoigre kao segment audiovizualnih djelatnosti po prvi put su uvedene novim Zakonom o audiovizualnim djelatnostima, čime se stvorio pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije. Uvođenjem videoigara u audiovizualne djelatnosti omogućeno je poticanje i sufinanciranje videoigara od kulturnog i umjetničkog značaja te edukativnih videoigara koje mogu pridonijeti razvoju i promociji kulturnog identiteta.

Ovogodišnji Reboot InfoGamer će tijekom šest dana na rekordnih 21.500 m² izlagačkog prostora u osam dvorana Zagrebačkog Velesajma predstaviti najveće nove svjetske gaming blockbustere i više od 100 indie game developera iz cijele Europe, a predstavit će se i brojni izlagači i kreatori videoigara iz Hrvatske.


 

Pisane vijesti