Ministrica kulture izrazila riječi sućuti u povodu smrti hrvatskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Martina Sagnera

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime, u povodu smrti istaknutog hrvatskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Martina Sagnera.

"Uz neizmjeran doprinos hrvatskoj kulturi, kazališnoj, televizijskoj i filmskoj umjetnosti, Martin Sagner ostavio je i veliki trag u javnom i političkom životu Republike Hrvatske. Bio je sudionik Domovinskog rata i zastupnik u prvom sazivu Hrvatskoga sabora, a za svoj doprinos i političko djelovanje primio je šest odličja. Martin Sagner uvijek je ponosno isticao svoje podravsko podrijetlo, kao i ljubav prema svojoj zemlji.

Pripadajući drugoj generaciji studenata Akademije dramskih umjetnosti i Gavellinih učenika, odmah po završetku studija angažiran je u Narodnom kazalištu „August Cesarec“ u Varaždinu. Glumački počeci ove istinske legende hrvatskog glumišta obilježeni su angažmanima u filmskim koprodukcijama te u filmovima i televizijskim serijama koje danas spadaju u antologijska ostvarenja hrvatske televizijske produkcije i filmske umjetnosti.

Svoj glumački „dom“ Martin Sagner našao je u kazalištu Komedija u kojem je odigrao niz uloga u mjuziklima i komedijama, stvarajući u „zlatno vrijeme“ toga kazališta. No ipak, uloga kojom se „upisao“ u povijest hrvatskog glumišta, koja je obilježila čitavu njegovu karijeru, uloga je Andrije „Draša“ Katalenića, „Dudeka“ s kojim su se, gledajući „Mejaše“ i „Gruntovčane“ od prvog emitiranja na televizijskim ekranima do mnogobrojnih repriza u novije vrijeme, mogle poistovjetiti generacije i generacije gledatelja. Otjelovivši Draša Katalenića kao iskrenog, u svojoj iskrenosti prilično naivnog, dobričinu, a koristeći pri tom narječje svoje rodne Podravine, Martin Sagner osvajao je srca i simpatije mnogobrojnih naraštaja gledatelja.

Zauvijek ćemo pamtiti njegovu autentičnost i iskrenost, toplinu i poštenje te dosljednost u glumačkom i umjetničkom angažmanu i na tome mu zahvaljujemo."

Pisane vijesti