Otvoreni jubilarni 30. Marulićevi dani

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/30 Marulićevi dani/HN20201020769406.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je jubilarne 30. Marulićeve dane u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu koji su ove godine posvećeni utemeljitelju Festivala Radi Perkoviću.

Ministrica je uputivši čestitke vodstvu, organizatorima te svim sudionicima, umjetnicima i ansamblima istaknula važnost festivala kojemu je u središtu zanimanja uprizoren hrvatski dramski i književni tekst.
 
Naglasila je kako se tijekom dugog niza godina Festival razvijao i predstavio respektabilni opus brojnih kazališnih predstava i vrhunskih umjetničkih interpretacija te uputila želje za ostvarenjem budućih vrijednih festivalskih izdanja, koja će predstavljati najviše umjetničke dosege kazališnog stvaralaštva i upućivati na važnost poticanja i promocije hrvatskog dramskog pisma.

Okupljenima su se obratili i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Srećko Šestan, a ispred dobitnika Nagrade "Marin Držić" Dino Pešut.
 
Festival hrvatske drame 30. Marulićevi dani održava se od 19. do 26. listopada, a prikazat će deset izabranih predstava od 48 prijavljenih koje će se na ovogodišnjem festivalu natjecati u šest kategorija za nagradu Marul te nagradu Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje.
 
Na Marulićevim danima bit će prikazana koprodukcija riječkog HKD Sušaka i budimpeštanskog Studija K Színháza „Memoria Civitatis“ / „Sjećanja gradova“ te koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu monodrame Ane Marije Veselčić „Domaši“.
 
U konkurenciji je čak pet zagrebačkih predstava, prva iz Zagrebačkog kazališta mladih Dobro je dok umiremo po redu“, tri Gavelline predstave - Marinkovićev Kiklop“, Šovagovićeva Cigla“ i Krležini Gospoda Glembajevi“ koji dolazi i u izvedbi zagrebačkog Eurokaza te predstava „Tri sestre“ HNK u Zagrebu, koja će se prikazivati u Zagrebu u dvorani ansambla LADO, dok iz Mostara dolazi autorski projekt Tanje Miletić Oručević i ansambla „Identitluk“.
 
Svečano otvorenje Marulićevih dana upriličeno je izvedbom duodrame „Francuzica“ Ilije Zovka, u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića, a tijekom otvorenja uručene su i Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za najbolji dramski tekst iz 2019. godine, koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Prvu Nagradu za dramsko djelo „Granatiranje“ dobio je Dino Pešut, drugu nagradu ravnopravno dijele Mateja Posedi „Međimurski lepi dečko“ i  Davor Špišić „Dječak“, a treću nagradu ravnopravno dijele Branislav Glumac „Hvatači sjenki“, Katja Grcić „Strah tijela od poda“ i Espi Tomičić “#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej“.

Foto: HINA

Pisane vijesti | Društvo i zajednica