Počelo 52. savjetovanje hrvatskih arhivista

  • Slika
  • Slika

52. savjetovanje hrvatskih arhivista pod nazivom Arhivska struka u novom normativnom okruženju otvoreno je u srijedu, 21. listopada 2020. godine.

U ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek savjetovanje je otvorio državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak koji je govoreći o novom normativnom okviru istaknuo i digitalnu transformaciju, ključni izazov za arhiviste u sljedećem razdoblju.
 
Državni tajnik Poljičak je naglasio da se Nacionalnim planom razvoja arhivske djelatnosti osiguravaju infrastrukturne pretpostavke za razvoj djelatnosti te osigurava dostupnost i brži pristup arhivskom gradivu. Istaknuo je kako Nacionalni plan omogućava i preobrazbu arhivske službe u suvremeni servis te punu dostupnost i korištenje gradiva bez obzira na oblik u kojem je gradivo nastalo ili mjesto na kojem se čuva.
 
Osvrnuo se i na provedbu projekta e-Kultura – „Digitalizacija kulturne baštine“ kojim se planira uspostava središnjeg sustava za pohranu, pristup, agregaciju i pretraživanje kulturne baštine.
 
Sudionicima su se uvodno obratili ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Dinko Čutura, ravnateljica Državnoga arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo i predsjednica Hrvatskoga arhivističkog društva Silvija Babić.
 
Savjetovanje će trajati do 23. listopada, a tijekom tri dana predstavnici arhivske struke govorit će o aktualnim pitanjima vezanim uz unaprjeđenje arhivskih informacijskih sustava i  korištenje arhivskoga gradiva prema novom Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima. Govorit će i o obrazovnoj ulozi arhiva i arhivskoga gradiva, popularizaciji arhivske struke kroz praksu i drugim. Osim analize stanja u struci u okviru programa bit će predstavljen i zbornik Radovi 52. savjetovanja hrvatskih arhivista.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica