Otvoreno 35. izdanje Salona mladih - Millennial

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/35 Salon mladih - Millenial/HN20201021770706.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

35. Salon mladih – Millenial – najveća izložbena manifestacija koja je u više od 50 godina u Hrvatskoj predstavila nekoliko tisuća vizualnih umjetnika, otvorena je u srijedu, 21. listopada 2020. godine, u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu.

FOTO: HINA

35. izdanje Salona otvorio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a okupljenima se kao izaslanica Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 
„U svojih 50 godina postojanja Salon mladih bio je mjesto prepoznavanja i prezentacije mladih umjetnika na hrvatskoj likovnoj sceni, a isto nastavlja biti i danas, u ovom izazovnom trenutku kada smo suočeni s novim i nepoznatim iskušenjima koja zahvaćaju sve segmente suvremenog života“, istaknula je ministrica.
 
Ministrica je čestitala umjetnicima, kustosici Niki Šimičić, organizatorima te svima uključenima u projekt Salona na odlučnosti, znanju i upornosti da se kontinuitet Salona mladih održi, da se mreža uspostavljenih suradnji proširi, vjerna publika ne iznevjeri te da umjetnost opstaje.

Okupljenima su se obratili i ravnateljica HDLU Ivana Andabaka, predsjednik HDLU Tomislav Buntak, kustosica 35. Salona mladih – Millennial Nika Šimičić te Anita Ruso autorica programa Situacija.
 
Koncept 35. izdanja Salona mladih odnosi se na generaciju milenijalaca ili Generaciju Y, koja je odrasla uz nove tehnologije, no koja je imala dodira i sa svijetom prije njih. Na njih je snažan utjecaj ostavilo digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, karakterizira ih perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja; vječita potraga za smislom te kriza nedostignutih očekivanja, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji te težnja ka povratku prirodi i uspostavljanju ravnoteže.
 
Na ovogodišnjem Salonu svoje radove izlaže 68 umjetnika iz cijele Hrvatske, a okviru programa bit će otvorene i izložba Situacija prema selekciji Anite Ruso Galeriji Forum i Galeriji Canvas te izložba diplomanata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Venientes – ‘oni koji dolaze’ u Galeriji Šira, također uz izložbeni održat će se i bogat popratni program.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica