Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

6. veljače 2023. – Obilježavajući 72. obljetnicu osnutka, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti priredila je dodjelu godišnjih nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja kao i nagradu za životno djelo.

Uz dobitnicu Velike nagrade ULUPUH-a za životno djelo Ingrid Begović, za najbolji izložbeni projekt u 2022. godini nagrađena je skupna tematska  izložba „Divne stvari“ posvećena 100. obljetnici otkrića Tutankamonove grobnice, multimedijska umjetnica Petra Slobodnjak dobila je nagradu za najboljeg mladog umjetnika, nagradu za najbolji izdavački projekt u 2022. godini primila je Petra Krpan za monografiju „Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih“, dok su ULUPUH-ova priznanja za poseban doprinos ugledu Udruge uručena Ivančici Cvitić Znidarčić, Maji Strgar Kurečić i Niki Petrović Grilc.
Obrazloženja potražite na poveznici.
 
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je nagrade te uputila čestitke laureatima i laureatkinjama na nagradama kao i ULUPUH-u na još jednoj uspješnoj godini. Ministrica je izrazila zadovoljstvo što Ministarstvo već niz godina preuzima pokroviteljstvo nad ovom nagradom svjedočeći koliko je važan individualni rad članova ULUPUH-a i koliko ga je važno prepoznati i nagraditi.
 
„Kontinuirano pratimo i podupiremo izložbenu i izdavačku djelatnost udruženja – odnedavno i u novom izložbenom prostoru Galerije ULUPUH u Ilici“, dodala je ministrica podsjetivši i na mjere kojima je Ministarstvo pomagalo umjetnicima u proteklom kriznom razdoblju, a brojnim poticajima putem javnih poziva pridonosi razvoju primijenjene umjetnosti i dizajna. Pozvala je ponovno uprave svih gradova i županija da objave rezultate javnih poziva za financiranje potreba u kulturi, kao što je to učinilo Ministarstvo još u prosincu, kako bi ustanove,  udruge u kulturi, umjetnici i kulturni djelatnici mogli planirati svoju djelatnost, aktivnosti i programe.
 
U ime nagrađenih zahvalila je dobitnica nagrade za životno djelo kostimografkinja, scenografkinja, slikarica Ingrid Begović, a okupljenima su se obratili i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi te predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica