Otvorena najveća izložba posvećena Profesoru Balthazaru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Najveća izložba programskog pravca Dječja kuća – Europske prijestolnice kulture, 51000 Balthazargrad otvorena je u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u petak, 23. listopada 2020. godine.

Foto: Rijeka - Europska prijestolnica kulture

Na otvorenju je kao izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek prisustvovala voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić, a okupljenima su se prigodnim riječima obratili ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Branka Benčić, kustos izložbe Željko Luketić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ministarstvo kulture i medija kroz svoje javne pozive podržava ovakve programe ali i potiče razvoj publike u kulturi, od stvaralaštva djece i mladih do stvaralaštva za djecu i mlade. Osobito je u ovo vrijeme pandemije važno vodit računa o umjetničkim i kulturnim programima jer su umjetnost i kultura iznimno važni u razvoju djece i mladih.

Upravo je svojom vizurom i atmosferom Rijeka velikanu hrvatskog animiranog filma Zlatku Boureku poslužila kao inspiracija za stvaranje Balthazargrada u kojem dobri profesor živi i stvara svoje izume, a ta je činjenica nadahnula organizatore pri kreiranju imena izložbe.

Izložba 51000 Balthazargrad najveća je do sada izložba posvećena isključivo animiranom serijalu Profesor Balthazar koji je kako u popratnom tekstu izložbe navodi kustos Željko Luketić, nastao na sretnom, rijetko viđenom raskrižju novih ideja, liberalnih sloboda i umjetnosti 1960-ih godina, u Zagrebačkoj školi crtanog filma. Konceptu Europske prijestolnice kulture kao luke različitosti i uvažavanja, znanosti i činjenica, mašte i igre, slobode i zajedništva, lokalnog i globalnog, odgovaraju vrijednosti koje se nalaze u epizodama omiljenog Balthazara.

Postav izložbe prilagođen je djeci, ali i odraslima, kronološki vodi kroz epizode Profesora Balthazara, ohrabruje igru, ali i učenje. 51000 Balthazargrad bit će otvoren u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, sve do 23. siječnja 2021. godine.

 

Pisane vijesti