Održana konferencija „Pogled u budućnost“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru programa proslave Dana grada Zadra u Kneževoj palači u Zadru održana je konferencija „Pogled u budućnost“ na temu sudioničkog upravljanja u kulturi i djelovanja kulturno-umjetničkih centara u petak, 23. listopada 2020. godine.

Foto: Grad Zadar

Na konferenciji je bilo riječi o perspektivama i izazovima demokratskih kulturnih politika za 21. stoljeće, praksama civilno-javnog partnerstva, o mladima i razvoju publike u kulturi, a u ime Ministarstva sudjelovale su načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Anastazija Magaš Mesić i voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako je nužno aktivirati resurse namijenjenih mladima zbog čega je čitav projekt usmjeren ka traženju rješenja za mlade, njihovo kreativno izražavanje kroz različite vrste stvaralaštva" te dodao da on znači i razvijanje solidarnosti za ugrožene skupine mladih te povezivanje kroz regionalnu, nacionalnu i međunarodnu mobilnost i izmjenu iskustava. 

Govoreći o projektu rekonstrukcije dijela bivše vojarne Stjepan Radić u Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade u Zadru, Magaš Mesić istaknula je kako se radi o izvrsnom projektnom primjeru jer se komplementarno provode dva projekta s jednim ciljem. Dodala je kako se Centar gradi sredstvima iz ITU mehanizma, a sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture i medija financira se projekt kojim se podržava upravljanje putem javno-civilnog partnerstva.

Okupljenima su se obratili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport u Gradu Zadru Dina Bušić, upraviteljica Zaklade Kultura nova Dea Vidović te drugi predstavnici javnih institucija i civilnih organizacija. 

Grad Zadar podržava javne institucije i organizacije civilnog društva koje rade na obogaćivanju svoje sredine, osiguravajući im adekvatan prostor i mogućnosti napredovanja u vidu otvorenog dijaloga ili subvencioniranja kulturnih i drugih sadržaja. To ostvaruje projektima poput aktualne rekonstrukcije dijela bivše vojarne Stjepan Radić u Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, prvi takve vrste u gradu, a s rokom završetka do sredine 2021. godine.

Konferencija je financirana putem projekta „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ (ESF) u suradnji Grada Zadra, Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, Gradske knjižnice Zadar, Koncertnog ureda Zadar i i Ministarstva kulture i medija.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica