Priopćenje Ministarstva nastavno na neistinite teze vezane uz Prijedlog zakona o elektroničkim medijima

​Ministarstvo kulture i medija reagiralo je na današnju tiskovnu konferenciju MOST-a i neistinite teze da se Prijedlogom zakona o elektroničkim medijima planira uvesti cenzura.


Prijedlog zakona o elektroničkim medijima rađen je u okviru radne skupine te su se svi sudionici usuglasili oko potrebe za preciznijom regulacijom odgovornosti za cjelokupni sadržaj pružatelja elektroničkih publikacija. Nacrt prijedloga zakona bio je na javnoj raspravi u veljači i ožujku 2020. godine. Na članak 93. koji definira elektroničke publikacije, odnosno portale, zaprimljeno je pet komentara od kojih su samo dva dovela u pitanje opravdanost utvrđivanja ovakve obveze.
 
Kao što pružatelji medijskih usluga televizije i radija imaju odgovornost za sadržaje objavljene u okviru svojih programa uključujući i izjave gledatelja/slušatelja u programima uživo, ovim se Prijedlogom zakona utvrđuje  odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija za sadržaj koji se objavljuje te se navodi da su pružatelji elektroničkih publikacija dužni:
 
  • poduzeti sve mjere kako bi zaštitili maloljetnike;
  • poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju;
  • poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na kaznena djela terorizma, kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom i kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju.
 
Iznosi novčanih kazni uvedeni su u Zakon o elektroničkim medijima još 2003. godine i od tada se nisu mijenjali tako da je neistinita teza o navodnim 'enormnim novčanim kaznama' koje se sad predlažu. Što se pak tiče broja prekršaja kažnjivih temeljem zakona ističemo da ih je do sada bilo 110, a u predloženom ih je zakonu 104.
 
Predloženi izričaj ni na koji način ne dovodi u pitanje Ustavom zagarantiranu slobodu govora, ne uvodi nikakvu cenzuru, već samo utvrđuje odgovornost pružatelja elektroničkih publikacija i za sadržaje koje generiraju korisnici, a koji su kažnjivi sukladno važećim zakonima.
 

Pisane vijesti