Predstavljena pjesničko-grafička mapa Hommage Tonku Maroeviću

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pjesničko-grafička mapa Hommage Tonku Maroeviću, koja je objavljena u nakladi Zbirke Biškupić, predstavljena je u ponedjeljak, 19. listopada 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. 

Predstavljanju je prisustvovao predsjednik Vlade Andrej Plenković, a okupljenima se obratila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
 
Ministrica je zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji mape: „U svega dva mjeseca ostvaren je maestralan izdavački pothvat: briljantan sonetni vijenac akademika Luke Paljetka, virtuoza riječi i izvrsnog znalca klasičnih pjesničkih formi u likovnom kontrapunktu trideset troje ponajboljih hrvatskih grafičara različitih generacijskih pripadnosti, likovnih stilova, izričaja i tendencija, koji su svojim jedinstvenim grafičkim listovima artikulirali vlastito viđenje i osobni odnos s preminulim prijateljem, kolegom ili učiteljem“ rekla je ministrica.
 
Ministrica je istaknula kako je Tonko Maroević bio dragocjena supstanca naše kulture i umjetnosti te da ćemo u vremenu koji slijedi nastaviti čitati njegove knjige, tekstove, pjesme i tragati za onim univerzalnim koje je on kao rijetko tko znao pronaći i protumačiti.

Pročitavši odabrane stihove iz Sonetnog vijenca posvećenog Tonku Maroeviću akademik Luko Paljetak istaknuo je kako se hrvatski kulturni prostor sada može dijeliti tako da se govori o vremenu prije Maroevića, za njega te poslije Tonka. Istaknuo je kako je Maroević bio u stanju razumjeti sve što drugi nisu htjeli razumjeti te dodao kako je znao da je važnije razumjeti nego procijeniti djelo.
 
Prema riječima akademika Krešimira Nemeca, Maroević je bio čovjek u kojem su se spajale slike i riječi, koji je nesklad pobijao skladom, a ljepotu branio ljepotom. Dugogodišnji ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako se mapom odaje počast tom istaknutom povjesničaru kulture, književniku i prevoditelju i dragom suradniku.
 
Okupljenima su se obratili i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Pavličić te voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Tamara Ilić-Olujić.

Mapa se sastoji od grafičkih listova 33 hrvatska likovna umjetnika, a stihove u mapi napisao je akademik Luko Paljetak. Autori grafičkih listova su: Nevenka Arbanas, Ena Bajuk, Biserka Baretić, Tomislav Buntak, Maja S. Franković, Kažimir Hraste, Josip Ivanović, Zlatko Keser, Jure Kokeza, Igor Konjušak, Željko Lapuh, Tihomir Lončar, Matko Mijić, Zoltan Novak, Frane Paro, Lukša Peko, Dimitrije Popović, Ivan Posavec, Zdenka Pozaić, Ivo Prančič, Davorin Radić, Siniša Reberski, Tin Samaržija, Miran Šabić, Robert Šimrak, Ivica Šiško, Josip Škerlj, Matko Trebotić, Dino Trtovac, Munir Vejzović, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki i Marko Živković.
 

FOTO: HINA 



Hvala Tonku za desetljeća druženja, suradnje i susreta, često i usputnih s obvezatnim pitanjem radiš li što novo. Hvala mu na dobroti, na toleranciji, na pomoći, na svemu što je učinio za svoje prijatelje, za životne suputnike, za hrvatsku književnost i umjetnost, za hrvatsku kulturu koju je toliko volio i poštivao.
 
Iz popratnog teksta Hommage prijatelju Tonku Bože Biškupića


Foto: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica