Otvorena izložba Suvremeno hrvatsko kiparstvo u Gliptoteci HAZU

Izložba Suvremeno hrvatsko kiparstvo, projekt Ministarstva kulture namijenjen promociji hrvatskog kiparstva u inozemstvu, kojim su predstavljeni radovi 17 poznatih hrvatski kipara, otvorena je u Gliptoteci HAZU.

Sedamnaest hrvatskih kipara predstavljeno je s po tri skulpture. Među ostalima, izloženi su radovi Petra Barišića, Kažimira Hraste, Kuzme Kovačića, Vladimira Gašparića, Marije Ujević Galetović, Alema Korkuta, Ivana Kožarića, Marine Bauer, Peruška Bogdanića i drugih.Nakana je ove putujuće izložbe prezentacija potencijala suvremenih hrvatskih kipara u Europi i svijetu, rekla je na otvorenju upraviteljica Gliptoteke Arijana Kralj. Napomenula je kako se izložba kiparstva nadovezuje na tri prethodna projekta Ministarstva kojima su u inozemstvu prikazani suvremeni hrvatski crtež, suvremena grafika i nakit, te su postigli velik uspjeh u zemljama u kojima su izlagani. "Sve te izložbe ukazuju na značajan likovni potencijal hrvatskih umjetnika i pluralitet njihovih poetika", istaknula je Kralj.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić, otvarajući izložbu, istaknuo je zadovoljstvo što je ova izložba, koja je već postigla zapažen uspjeh u Beču, Berlinu i Bratislavi, od danas dostupna i hrvatskoj likovnoj publici. Njezinim postavljanjem nastojalo se i domaćoj javnosti približiti jednu od izložbi koje Ministarstvo šaljem diljem svijeta kako bi promoviralo hrvatsku kulturu.Kustosica izložbe Jasminka Poklečki Stošić primijetila je, pak, kako su svi kipari, odabrani za ovu izložbu, redom vrhunski umjetnici koji stvaraju skulpture od klasičnih materijala - kamena, bronce, drveta i željeza. "Oni su nastavljači hrvatske kiparske tradicije na suvremen način, a istodobno su i slobodni mislioci vlastitih poetika bez podilaženja trendovima u sferi suvremene skulpture", zaključila je kustosica.

U Gliptoteci izložba će ostati otvorena do 25. rujna, a nakon toga bit će postavljena u Pragu i ostalim europskim gradovima. (Hina)
 

Najave