Ministar Biškupić obišao urušenu crkvu u Dragotinu

Više od 700 godina staru crkvu u marijanskom svetištu u Dragotinu, u blizini Đakova, kojoj se urušio strop, obišao je ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u pratnji suradnika - konzervatora i pročelnice Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivane Sudić.

Ministarstvo kulture izdvojit će novac za hitni popravak crkve, spomenika kulture, a najavljen je i osnutak stručnog povjerenstva koje će utvrditi zašto se na njoj urušio strop.

Pošto je obišao urušenu crkvu u pratnji župnika Darka Tvrdojevića, ministar Biškupić najavio je da će biti osiguran novac za hitnu intervenciju kako bi se unutrašnjost crkve očistila od urušenih betonskih dijelova i uništenog inventara. 
   
"Potom će naša služba zaštite s projektantima dogovoriti način na koji sanirati urušeno. Srećom, krov crkve je u redu pa će radovi u unutrašnjosti moći teći neovisno o vremenskim prilikama", rekao je ministar Biškupić.

Na pitanje novinara zašto se restauracija crkve odužila na četiri godine i još joj se ne nazire kraj, ministar je odgovorio kako nije točno da su mjerodavna tijela čekala s obnovom. "Naprotiv, svake godine naše ministarstvo interveniralo je i osiguravalo sredstva pa je u posljednje tri godine za pripremne radove na restauraciji dragotinske crkve izdvojeno 450.000 kuna jer pravi restauratorski radovi još nisu ni počeli", rekao je ministar. Opovrgnuo je nagađanja po kojima je skidanje žbuke, što su restauratori učinili, pripomoglo da se strop uruši.

Zbog urušenog stropa, na ulazna vrata crkve, koja su zaključana, postavljeno je upozorenje da se ne prilazi, a šire područje svetišta, radi sigurnosti, ograđeno je trakom. Urušenu crkvu danas je snimala i policija, koja će učiniti ono što je u njezinoj ovlasti.

Crkva Blažene Djevice Marije u Dragotinu prvi se put spominje 1332. godine, a tijekom 18. stoljeća nekoliko je puta obnavljana. Krajem 19. stoljeća crkva je redizajnirana u gotičkome duhu s interpolacijom armiranobetonskoga šiljatog svoda na postojeće zidove od opeke. Pretpostavlja se da su upravo ti radovi prije stotinjak godina pridonijeli destabilizaciji građevine. Po podacima Ministarstva kulture, najkritičnije pukotine nastale su 60-ih godina 20. stoljeća od potresa čiji je epicentar bio nedaleko od crkve. Budući da se zbog dugogodišnjeg neodržavanja stanje znatno pogoršalo, mjerodavna služba Ministarstva kulture podupire istragu kako bi se utvrdila sva oštećenja na crkvi te izradio prijedlog njezine obnove. Ove godine, navodi među ostalim to ministarstvo, oko crkve trebala se postaviti drenaža, ali radovi nisu izvedeni zbog nepotpune dokumentacije.
 

 
Ministar Biškupić u Đakovu se sastao s nadbiskupom đakovačko-osječkim Marinom Srakićem. (Hina)Najave