​Otvorena izložba „Povijest i umjetnost na zidovima Palače u Opatičkoj 10 u Zagrebu“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

19. studeni 2020. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obišla je izložbu „Povijest i umjetnost na zidovima Palače u Opatičkoj 10 u Zagrebu“ u četvrtak, 19. studenoga 2020. godine u Galeriji Klovićevi dvori.


 
Brojni povijesni i kulturni spomenici oštećeni su u potresu koji je zadesio Zagreb u ožujku ove godine, a za vrijeme sanacije i temeljite obnove palače u Opatičkoj 10 u kojoj je smješten Hrvatski institut za povijest, umjetnine su privremeno izmještene iz matične institucije te predstavljene javnosti u prostoru Galerije Klovićevi dvori.
 
Istaknuvši kako izložba daje pregled jedne od najvažnijih gornjogradskih palača s iznimno vrijednim inventarom koja je kao i brojni drugi povijesni i kulturni spomenici teško oštećena u potresu, ministrica je dodala kako će se vrijedna palača u Opatičkoj 10 obnavljati sredstvima Fonda solidarnosti iz kojeg će Vladi Republike Hrvatske biti stavljeno na raspolaganje 683 milijuna eura za obnovu Zagreba.
 
Ministrica je izrazila nadu da će ova izložba dodatno senzibilizirati o potrebi što žurnije post-potresne sanacije i obnove važnih kulturno-povijesnih institucija i baštine koja se u njima čuva te podizanju svijesti o važnosti kontinuirane brige o kulturnoj baštini. Rekla je i kako će su u narednom razdoblju zajedničkom suradnjom u funkciju vratiti sve kulturno-povijesne građevine koje su prisilno morale zatvoriti svoja vrata.
 
Na izložbi su predstavljene umjetnine s neprocjenjivim umjetničkim inventarom – sjedišta Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10. Prikazana su djela hrvatske likovne umjetnosti najvećih majstora moderne: Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Otona Ivekovića i Ferde Kovačevića.
 
Izložba je organizirana u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu, a uz pridržavanje epidemioloških preporuka izložba će biti otvorena za javnost do 31. siječnja 2021. godine.

Pisane vijesti