Održan online bilateralni sastanak ministrice kulture i medija Obuljen Koržinek i ministrice turizma i sporta Brnjac s talijanskim ministrom za kulturu i turizam Franceschinijem

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održale su u petak, 20. studenog 2020. godine, online bilateralni sastanak s talijanskim ministrom kulture i turizma Dariom Franceschinijem, uoči četvrte plenarne sjednice Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike. 


Ministri su razgovarali o aktualnim bilateralnim pitanjima, prvenstveno o mjerama poduzetim uslijed pandemije koja je značajno ugrozila sektor kulture i turizma, o zajedničkoj suradnji na zaštiti kulturne baštine i nastavku suradnje na razini Europske unije.
 
Ministrica Obuljen Koržinek osvrnula se na mjere koje je Ministarstvo provelo za potporu kulturnom i kreativnom sektoru uslijed pandemije kako bi se ublažile posljedice i ponovno pokrenuo  kulturni život te nužnost zajedničkog europskog odgovora na krizu. Nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku, istaknula je vrijednu razmjenu iskustava i znanja s talijanskim kolegama u području sanacije graditeljske baštine. Naglasila je i važnost podizanja svijesti na razini Europske unije o osnaživanju mehanizama upravljanja rizicima uslijed prirodnih katastrofa.

Podsjetila je i kako je Hrvatskoj upravo vraćen raritetni primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens iz 1614. godine, autora Caesarea Longinusa, koji je iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice otuđen 1987. godine. Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje Hrvatske i Italije u pitanjima povrata otuđene kulturne baštine. Dodala je i kako će Izvršni program bilateralne suradnje u području kulture i baštine koji je u pripremi olakšati i ojačati direktnu suradnju dionika u kulturi.

Na sastanku su sudjelovali i hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić te Pierfrancesco Sacco, talijanski veleposlanik u Hrvatskoj. Četvrta plenarna sjednica Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike održat će se 30. studenog u Zagrebu.
 
 
 
 

Pisane vijesti