Održan stručni skup Čitanje za 21. stoljeće


 

Stručni skup Čitanje za 21. stoljeće za više savjetnike Agencije za odgoj i obrazovanje održao se u okviru Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja 2017. – 2022. u ponedjeljak, 16. studenog 2020. godine.

Suradnja Ministarstva kulture i medija i Agencije za odgoj i obrazovanje započela je 2018. godine, s nekoliko stručnih skupova na kojima je predstavljena Nacionalna strategija poticanja čitanja.

Tema skupa bila je na koji način poticati čitanje kroz odgojno obrazovni sustav, od vrtića do završetka srednje škole, kao i potreba poticanja čitanja u svim školskim predmetima, a ne samo hrvatskom jeziku te sukladno tome i potreba za usavršavanjem učitelja i nastavnika kako bi stekli znanja i vještine potrebne za poticanje čitanja s ciljem proširivanja čitalačke publike.

Sudionicima skupa obratile su se ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.  Koordinatorica provedbe NSPČ i voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić govorila je o važnosti čitanja i o tome kako umjetničkim odgojem i obrazovanjem doći do mlade kompetentne publike.

Prof. dr. sc. Anita Peti Stantić govorila je o čitalačkoj pismenosti i utjecaju općeg i akademskog vokabulara na učenje, a Tomislav Reškovac govorio je o čitalačkoj pismenosti i kritičkom mišljenu te pokušao odgovoriti na pitanje: Čiji je to posao?

Na kraju skupa kojemu je prisustvovalo 83 sudionika, savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje iz svih predmetnih područja, govorio je o prirodoslovnoj i matematičkoj pismenosti dr. sc. Marko Kralj, ravnatelj Instituta za fiziku.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica