Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek primila u nastupni posjet veleposlanika Mađarske

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Dr. Csabu Demcsáka u četvrtak, 10. rujna 2020. godine.

U pratnji veleposlanika bila je savjetnica i zamjenica veleposlanika Zsófia Gyöngyös i ravnatelj Mađarskog kulturnog instituta János Dezső, a uz ministricu kulture i medija sastanku su prisustvovale ovlaštena za poslove ravnatelja Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju Anja Jelavić i voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić.
 
Uputivši veleposlaniku izraze dobrodošlice i zahvalivši na čestitkama povodom imenovanja, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo zbog odlične i sadržajne suradnje koju obilježava intenzivan dijalog u području kulture i umjetnosti te posebno zbog obostrane potpore koja je prisutna u pitanjima  hrvatske i mađarske nacionalne manjine u dvije države.
 
Tijekom razgovora posebno su izdvojili dvije izložbe hrvatske umjetnosti i kulturne baštine koje su bile dio posebno osmišljenog kulturnog programa za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.  Radi se o izložbi "Ars et Virtus Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" i izložbi velikana hrvatske moderne „Miroslav Kraljević - hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća – Uzelac, Gecan, Trepše“ koja je otvorena u ožujku 2020. godine, u izložbenom prostoru Várkert Bázara u Budimpešti.
 
Izložba „Ar set viruts. Hrvatska - Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine“, koja će povezati Zagreb i Budimpeštu prezentiranjem prvo u Mađarskom nacionalnom muzeju (Magyar Nemzeti Múzeum) trebala je biti jedan od središnjih događanja kulturnog programa u prvoj polovici 2020. godine. S obzirom na epidemiološku situaciju izložba nije otvorena, ali se  otvorenje planira 24. rujna u Galeriji Klovićevi dvori, a nakon toga 21. prosinca izložba bi se otvorila u Budimpešti i trajala do sredine ožujka 2021. godine. U pripremi je izdanje kataloga te izrada online izložbe Hrvatska - Mađarska.
 
Tijekom sastanka ministrica Obuljen Koržinek i veleposlanik Demcsák razgovarali su i o nastavku suradnje Hrvatske i Mađarske u drugim područjima kulturne suradnje u okviru posebnih projekata kao što su Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, Varaždinski barokni festival i Međunarodni sajam knjiga Interliber.

Pisane vijesti