Otvorena izložba "Klizanje u nepoznato/Sliding into the Unknown"

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izložba Ivana Marušića Klifa "Klizanje u nepoznato/Sliding into the Unknown" kojom se Hrvatska prošle godine predstavila na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora otvorena je u utorak, 10. ožujka 2020. godine u Laubi. 

U ime ministrice kulture glavna savjetnica ministrice Nevena Tudor Perković istaknula je uspješnost predstavljanja Ministarstva u posljednja tri izdanja Praškog kvardijenala, najveće svjetske manifestacije posvećene scenografiji i scenskom prostoru. Dodala je kako je produkcijski i koncepcijski organizaciju tada preuzelo Hrvatsko dizajnersko društvo, a uspješnost i kvaliteta izložbi prepoznati su i od strane međunarodnih žirija koje je sva tri nastupa nagradilo.

Izložbi "Klizanje u nepoznato/Sliding into the Unknown" Ivana Marušića Klifa na Praškom kvadrijenalu dodijeljena je i nagrada Excellence in Performance Design. Izložba obuhvaća Klifove suradnje s drugim umjetnicima kao što su Ana Hušman, Zlatko Burić Kićo, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Branko Brezovec, a izvorno je nastala u organizaciji HDD-a i Ministarstva kulture RH, u kustoskoj koncepciji Marka Goluba i Maše Milovac.

U svome govoru savjetnica ministrice naglasila je značaj nastupa na velikim međunarodnim manifestacijama na kojima se predstavlja hrvatska suvremena umjetnost, koji prema njenim riječima ne predstavljaju samo najvažnije opuse pojedinih umjetnika, već grade i produkcijske kapacitete na čitavom umjetničkom području.

Istaknula je i važnost predstavljanja izložbe i hrvatskoj publici, što je postala uobičajena praksa vezana za projekte nastale za Praško kvadrijenale ili Venecijansko bijenale. Na kraju govora, zahvalila je svima koji su sudjelovali u nastanku i realizaciji projekta, a posebno Ivanu Marušiću Klifu te kustosima Maši Milovac i Marku Golubu.

 

Pisane vijesti