Otvorena izložba „Retrospektiva 2020“

  • Slika
  • Slika

Izložba „Retrospektiva 2020“ Tome Savića-Gecana na kojoj je predstavljeno njegovo dosadašnje stvaralaštvo otvorena je u srijedu, 11. ožujka 2020. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti. 

Izložbu je uz ravnateljicu MSU Snježanu Pintarić te kustosice izložbe Ivu Radu Janković i Sabinu Salamon otvorila glavna savjetnica ministrice Nevena Tudor Perković. Istaknula je kako Tomu Savić Gecana poznajemo godinama kao umjetnika izuzetne senzibilnost i nesvakidašnjeg pristupa umjetničkom radu.

Dodala je kako istovremeno njegovi projekti predstavljaju ogroman izazov publici te zahtijevaju angažiranog i znatiželjnog, slobodnog od konvencija, promatrača koji je spreman na aktivnu ulogu sudionika. Govoreći o praćenju i prezentiranju rada umjetnika koji svoje djelovanje i uspješne karijere većim dijelom ostvaruju izvan granica Hrvatske, glavna savjetnica je istaknula kao važan zadatak ne samo Ministarstva kulture već i svih sudionika u kulturnom polju - kulturnih institucija i organizacija, kritičara i kustosa.
 
Tomo Savić-Gecan sudjelovao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih izdvajamo izložbe u Kunsthalle Basel, PS1 (New York), Kunsthalle Fridericianum (Kassel), De Appel (Amsterdam), Apexart (New York), Witte de With (Rotterdam), Jeu de Paume (Pariz), Kunsthalle Bergen, itd., te velike međunarodne manifestacije među kojima su Manifesta, Venecijanski bijenale i Taipei Biennale.

 

Pisane vijesti