Otvoren 67. Pula film festival

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala je otvorenju 67. Pula Film festivala u subotu, 29. kolovoza 2020. godine.


FOTO: Pula film festival
 
Festival je otvorio hrvatsko-švicarski film „Mare“ redateljice Andree Štake, a za Zlatne Arene natjecat će se 16 filmskih naslova, od kojih šest u programu Hrvatskog filma i deset u programu Manjinskih koprodukcija.
 
Ustvrdivši kako se 67. izdanje Pulskog filmskog festivala odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa, ministrica je podsjetila kako je cjelokupni sektor kulturnih i kreativnih industrija među prvima osjetio posljedice uvođenja nužnih mjera zaštite. 


FOTO: Pula film festival
 
Nemogućnost okupljanja i javnog djelovanja zaustavila je djelatnost domaće i strane filmske produkcije, kinoprikazivaštva i ograničila pristup publike sadržaju te je od iznimne važnosti u narednom razdoblju osigurati ponovno pokretanje i daljnji kontinuitet hrvatske audiovizualne proizvodnje, rekla je ministrica.

Upravo s tim ciljem Ministarstvo je kao odgovor na krizu prvotno donijelo niz mjera zaštite svih dionika u kulturi i očuvanja radnih mjesta te potom paket mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje kulturnog života, istaknula je ministrica i dodala kako je doba krize dokazala važnost kulture i njene dostupnosti više nego ikad prije.
   
Uz ministricu na svečanom otvorenju okupljenima su se obratili ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović i izaslanik predsjednika RH Zdravko Zima.

67. Pulski filmski festival održavat će se do 4. rujna na tradicionalnim lokacijama: u Areni, Kinu Valli i Istarskom narodnom kazalištu.


FOTO: Pula film festival
 
Programska knjižica Festivala: https://pulafilmfestival.hr/katalog2020.pdf
Programski raspored: https://pulafilmfestival.hr/hr/raspored

 

Pisane vijesti