Otvorena izložba „Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izložba „Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“ svečano je otvorena kao jedno od najvažnijih kulturnih događanja u godini prepunoj izazova, u Galeriji Klovićevi dvori u četvrtak, 24. rujna 2020. godine.

Izložbu je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uz mađarskog ministra ljudskih resursa prof. dr. Miklósa Káslera. 

Ministrica, na čiju je inicijativu projekt i pokrenut, izrazila je zadovoljstvo što je taj zahtjevni izložbeno-istraživački projekt zamišljen kao središnji događaj raznovrsnog umjetničkog programa tijekom prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici ove godine, uspješno realiziran unatoč odgodi.

„Otvaranje izložbe svjedoči o tome kako se kreativnost umjetnika i kulturni život ne zaustavljaju ni u najdramatičnijim trenutcima povijesti; naprotiv, daju nam snagu i volju da iskušenja što brze prevladamo. Tako je bilo za vrijeme naše zajedničke povijesti, a tako će biti i tijekom naše prijateljske budućnosti.“, rekla je ministrica.

Zahvalivši organizatorima ministrica je izrazila zadovoljstvo što se krajem ove godine očekuje predstavljanje izložbe publici u Budimpešti, kao i uvjerenje da ćemo promišljanjem isprepletenosti kulturno-umjetničkih veza pronaći nove putove suradnje koji nadilaze zemljopisne granice.

Dodala je kako će izložba svojom obrazovnom komponentom dobiti dodatnu dimenziju i postati referentna točka za nove generacije mladih koji će naučiti mnogo o zajedničkoj hrvatskoj i mađarskoj povijesti, ali i steći uvid u umjetnička remek-djela koja smatramo vrhuncima epoha što su se izmjenjivale od početka 12. pa do 20. stoljeća.

Istaknuvši važnost upoznavanja današnje generacije s tisućljetnom zajedničkom poviješću, ministar ljudskih resursa prof. dr. Miklós Kásler dodao je da zajedničku budućnost možemo graditi samo kada rasvijetlimo prošlost jer je budućnost začeta u prošlosti, a ovu izložbu istaknuo kao važan kamen međaš u tom procesu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je uz suradnike obišao izložbu, a prigodnim riječima okupljenima su se obratili i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Milana Vuković Runjić, viša kustosica Galerije Klovićevi dvori dr. sc. Petra Vugrinec, generalni direktor Mađarskog nacionalnog muzeja Benedek Varga i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

Izložba je dio Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022., a predstavit će najljepše umjetnine višestoljetne baštine dvaju naroda povezanih zajedničkom prošlosti, u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine.

Brojni predmeti hrvatsko-mađarskih kulturno-povijesnih i umjetničkih  veza prikupljeni su iz najznačajnijih mađarskih i hrvatskih muzejskih institucija te europskih institucija, a Mađarski nacionalni muzej kao partner izložbe posudio je neke od svojih najvrjednijih umjetnina.

Izložbu su organizirali Galerija Klovićevi dvori i Mađarski nacionalni muzej iz Budimpešte, a krajem godine bit će predstavljena i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti.

Također, izložba ima svoju trojezičnu, virtualnu verziju koja se sastoji od 60 izložaka, a posjetitelje vodi u reprezentativne dvorane Mađarskog nacionalnog muzeja.
 
 

Pisane vijesti