Održan neformalni sastanak ministara kulture povodom konferencije „Europska baština“ u Parizu koji je sazvan na temu stradanja katedrale Notre-Dame

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/Pariz konferencija Europska baština/Pariz5.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u petak 3. svibnja 2019. godine u Parizu na neformalnom sastanku ministara kulture koji je potaknut stradanjem katedrale Notre-Dame. 

Sastanak ministara kulture predvodili su francuski i rumunjski ministar kulture, Franck Riester i Valer-Daniel Breaz, a njemu je uz ministricu prisustvovao i pomoćnik ministrice Davor Trupković. Paralelno je održan i sastanak u formatu ministara  europskih poslova na kojem je sudjelovala  državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Osnovna tema sastanka bila je rasprava o suradnji između država članica EU u zaštiti i očuvanju kulturne baštine te posebno o mogućnostima uspostave mehanizama za pružanje pomoći i brzih reakcija u slučajevima kriza. Raspravljalo se i o edukaciji mladih te  o modelima financiranja konzervacije i promocije kulturne baštine.

U svojim izlaganjima ministrica Obuljen Koržinek i državna tajnica Metelko Zgombić izrazile su još jednom žaljenje zbog stradanja Katedrale Notre Dame kao jednog od najvažnijih europskih spomenika i simbola kršćanske Europe i baštine. U kontekstu rasprave o reakcijama u slučaju krize, ministrica Obuljen Koržinek podijelila je hrvatska iskustva u zaštiti, evakuaciji, procjeni štete i obnovi hrvatske kulturne baštine tijekom i nakon Domovinskog rata te još jednom podsjetila na brojne inozemne stručnjake koji su se uključili u projekte obnove te na činjenicu da su kasnije hrvatski stručnjaci na sličan način bili uključeni u obnovu kompleksnih spomenika izvan hrvatskih gradnica. Hrvatske predstavnice najavile su događanja u okviru hrvatskog predsjedanja EU u prvom polugodištu 2020. godine tijekom kojeg će se održati konferencija posvećena upravljnju rizicima i zaštiti baštine.

Nakon održanih sastanaka i zajedničke sjednice ministara kulture i ministara europskih poslova usvojena je Deklaracija o suradnji na razini Europske unije pri obnovi kulturne baštine. 

Najave