Otvorena izložba „Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan“

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Izložba Dušan Karpatsky/IMG_7523.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kao izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je na otvorenju izložbe „Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan“  u ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Okupljenima su se uz državnog tajnika Ivicu Poljička, prigodnim riječima obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, prof. Zlatko Šešelj, prof. emer. dr. sc. Dubravska Sesar te bivši češki veleposlanik u Hrvatskoj dr. sc. Jiří Kuděla putem video-poruke.

Govoreći o važnosti prevoditeljskog i književno-znanstvenog rada Dušana Karpatskog za predstavljanje hrvatske kulture izvan granica Hrvatske i njezinu afirmaciju u srednjoeuropskom kulturnom krugu, državni tajnik istaknuo je kako je Hrvatska imala ambasadora kulture koji ne samo da je postavio temelje, već i izgradio most između naših dviju kultura i naroda.
 
Istaknuvši godine djelovanja i veliki prevoditeljski opus koji je Karpatský ostavio u naslijeđe, državni je tajnik izrazio uvjerenje kako će njegov rad otvoriti brojne putove novim generacijama koji će nastaviti njegov rad na dobrobit naših dviju kultura, koji će čitati hrvatsku književnost i u njoj prepoznavati univerzalne vrijednosti.
 
Izložba je posvećena najpoznatijem češkom kroatistu, bohemistu, književnom prevoditelju i povjesničaru te najvećem promicatelju hrvatske kulture u Češkoj Dušanu Karpatskom, a bit će ju moguće posjetiti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sve do 20. rujna 2020. godine.
 
Karpatský je objavio brojne prijevode hrvatskih pisaca među kojima se ističu sveobuhvatna antologija hrvatskoga pjesništva Korablja od koralja i izabrana djela Miroslava Krleže u sedam svezaka, a zaslužan je i za veliku promociju češke književnosti i kulture u Hrvatskoj.
 
Uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, izložbu su organizirali Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba i tvrtka For Prague iz Praga, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Češke Republike i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Autor izložbe je Andreja Stojković, izdavač i publicist iz Praga, dugogodišnji prijatelj i suradnik Dušana Karpatskog nakon čije je smrti preuzeo brigu o njegovoj ostavštini.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica