Otvoren 44. međunarodni sajam knjiga INTERLIBER

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i MKM

8. studenog 2022. – Na Zagrebačkom velesajmu od jutros pa sve do 13. studenog otvoreno je 44. izdanje najveće književne manifestacije u Hrvatskoj, sajam knjiga Interliber, koji uz raznolik i bogat program publici predstavlja izdanja 296 izlagača iz petnaest zemalja.

Otvarajući Interliber, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je velik ponos i zahvalnost struci, nakladnicima, knjižarima, književnicima, piscima, prevoditeljima, odnosno svima zaposlenima u toj iznimno važnoj industriji, a njih je više od tri tisuće, koja je uspjela prebroditi teško razdoblje krize. Ministrica je posebno istaknula podatak kako iz razdoblja pandemije izlazimo osnaženi s čak devet novootvorenih knjižara u Hrvatskoj, što je upravo rezultat poticaja koje Ministarstvo osigurava financiranjem programa poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama.
 
Ministrica je izrazila zadovoljstvo i velikim odazivom sugrađana na natječaj za najbolje knjižare i antikvarijate koji je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo 2021. u povodu obilježavanja Godine čitanja, a koji dokazuje kako su bez obzira na razvoj tehnologije i popularnost virtualnog knjižare ostale prepoznate kao središta knjižarskog entuzijazma, čitateljske strasti, a nerijetko i pravi kulturni centri lokalne zajednice. Izrazila je također nadu da će gradske uprave iskoristiti priliku otvorenu novim Zakonom o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi i omogućiti dodjelu gradskih prostora za knjižare po povoljnijim uvjetima, što bi zasigurno pridonijelo daljnjem razvoju knjižarske mreže.
 
Osvrćući se na Godinu čitanja, ministrica je istaknula kako su se novi projekti potpore Ministarstva kulture i medija i druga dodatna ulaganja, sveukupno više od 100 milijuna kuna, u sve segmente knjižarskog lanca, od autora do razvoja publike, odrazili na povećanje prihoda nakladnika i knjižara, koji u 2021. godini prema podatcima FINA-e iznose jednu milijardu kuna. „Zbog toga nastavljamo s potporama struci, ali i svim događanjima, festivalima i sajmovima koji promoviraju knjigu i čitanje te posebno podupiremo decentralizaciju književnih sajmova u Hrvatskoj“, rekla je ministrica te najavila kako Ministarstvo surađuje i na pokretanju novog festivala knjige u Osijeku.
 
Ministrica je najavila i da će Ministarstvo iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurati 250 milijuna kuna za kulturne i kreativne industrije, za što se očekuje velik interes nakladnika, knjižara i svih koji sudjeluju u lancu knjige. Najavila je i povećanje sredstava za pravo javne posudbe, kao i nov model otkupa knjige. Uz čestitke organizatorima Interlibera ministrica je istaknula kako posebno veseli suradnja cjelokupnog knjižarskog lanca i svih strukovnih udruga, što pridonosi ne samo kulturi čitanja, razvoju čitateljske publike nego i napretku nakladništva i knjižarstva, izvrsnosti nacionalne književne scene te kvaliteti hrvatske knjige.
 
Uputivši poziv publici na posjet Sajmu, ministrica je istaknula poseban program posvećen ukrajinskoj književnosti te podsjetila kako je Hrvatska od početka iskazala solidarnost ukrajinskom narodu te omogućila nabavu ukrajinskih knjiga i njihovu distribuciju po našim narodnim knjižnicama, što će nastaviti i sljedeće godine.  Uz ministricu, okupljenima su se obratili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša.
 
Na ovogodišnjem programu ističe se „Ukrajina u fokusu“, poseban program koji u duhu solidarnosti s Ukrajinom želi potaknuti mobilnost autora, urednika, znanstvenika i prevoditelja kao preduvjet za razvoj suradnje u području kulture, posebice književnosti, i to predavanjima, promidžbom, diskusijama, a koji je organiziran u suradnji Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK-u i Edicije Božičević te uz potporu Ministarstva kulture i medija. Program potiče razvoj interkulturnog dijaloga i očuvanje kulturne raznolikosti te pridonosi upoznavanju hrvatske javnosti s ukrajinskom kulturom, jezikom i književnosti.
 
Cjeloviti program 44. Interlibera:
https://www.zv.hr/press-10/press-informacije/interliber-sajam-za-sve-generacije/9194.
 
 



Pisane vijesti