Nastupni posjeti veleposlanika Republike Koreje, Republike Slovenije i Republike Turske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

8. studenog 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je danas u nastupne posjete veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Sung-Wooka Honga, veleposlanika Republike Slovenije u RH Nj. E. g. Gašpera Dovžana te veleposlanika Republike Turske u RH Nj. E. g. Yavuza Selima Kirana.

Ministrica Obuljen Koržinek i korejski veleposlanik Sung-Wook Hong izrazili su zadovoljstvo uspješnom suradnjom između dviju prijateljskih zemalja u području međunarodnih inicijativa i organizacija, kao i dugogodišnjom bliskom suradnjom hrvatskih i korejskih stručnjaka u okviru UNESCO-a. Razgovarali su i o brojnim mogućnostima za razmjenu projekata između Hrvatske i Koreje koje bi se mogle realizirati u nadolazećem razdoblju, a posebice u području audiovizualnih djelatnosti i filma. Premda su dvije države geografski jako udaljene, postoji želja za unaprjeđenjem suradnje u kulturnom i kreativnom sektoru. Veleposlanik Sung-Wook Hong tom je prilikom za 12. prosinca najavio otvorenje izložbe korejskog umjetnika Nama Junea Paika - jednog od pionira videoumjetnosti, što je jedan od većih kulturnih projekata koji zajednički pripremaju hrvatski i korejski partneri i institucije. Veleposlanstvo Koreje također planira organizirati koncerte klasične i tradicijske glazbe u Hrvatskoj tijekom 2023. godine.
 
Uz veleposlanika sastanku je prisustvovala Mina Yoo, prva tajnica Veleposlanstva, a uz ministricu ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić te voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić.
 
Ministrica Obuljen Koržinek i veleposlanik Gašper Dovžan složili su se kako je kulturna suradnja i razmjena između Republike Hrvatske i Republike Slovenije intenzivna te se odvija na visokoj razini, o čemu svjedoči velik broj kulturnih projekata u području glazbeno-scenskih, likovnih, književnih, audiovizualnih, muzejsko-galerijskih, interdisciplinarnih te ostalih kulturnih djelatnosti, ostvarenih uz godišnju financijsku potporu Ministarstva kulture i medija. Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je na nedavno održanu svečanost dodjele oznake kvalitete – certifikata Kulturne rute Vijeća Europe Ruti željeznog doba Podunavlja, koja je u svibnju postala prvom rutom VE sa sjedištem u Hrvatskoj, a obuhvaća 30 članova iz sedam zemalja, među kojima je i Slovenija.
 
Uz veleposlanika sastanku je prisustvovala Tamara Plankar, suradnica iz Veleposlanstva Republike Slovenije, a uz ministricu ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Mirjana Ana Maria Piskulić.
 
Ministrica Obuljen Koržinek i veleposlanik Yavuz Selim Kıran su, razgovarajući o dobrim kulturnim odnosima između Hrvatske i Turske, istaknuli mogućnost za intenziviranje suradnje od najvišeg interesa za obje države, posebno u području izvedbenih djelatnosti, književnosti i kulturno-umjetničkog amaterizma te u području audiovizualnih djelatnosti. Izrazili su želju za nastavkom suradnje u području nakladništva i prijevoda književnih djela te poticanja rezidencijskih programa i edukativnih radionica.
 
Obje strane izrazile su također veliko zadovoljstvo odličnom međudržavnom suradnjom u sprječavanju nedopuštenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva kulturnih dobara i dvjema uspješnim akcijama povrata ilegalno odnesenih kulturnih dobara iz Turske koja su pronađena u Hrvatskoj. 
 
Sastanku je uz veleposlanika prisustvovao zamjenik veleposlanika Fatih Kaya i voditeljica ureda TIKA-e u Zagrebu Sedef Bulut,  a uz ministricu Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić.



Pisane vijesti