Izložba Muzeja grada Karlovca „Gledam dodirom“ u zagrebačkom Tehničkom muzeju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla 

7. studenog 2022. – Nakon postavljanja u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas i gostovanja u Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je višestruko nagrađivana izložba Muzeja grada Karlovca „Gledam dodirom“, koja predstavlja likovni svijet djece oštećena vida i doživljaj vrhunskih radova hrvatskih umjetnika u mediju skulpture kroz osjet dodira.

Uz čestitke autoricama izložbe kao i svima uključenima na uspješnoj realizaciji, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak poručio je kako će relevantni i inovativni programi poput ove izložbe i ubuduće imati podršku Ministarstva kulture i medija te izrazio želju da ova izložba bude još jedan kotačić u trajnoj preobrazbi našeg društva u društvo jednakih mogućnosti.
 
Istaknuo je da izložba počiva na bliskoj suradnji stručnjaka različitih profila, posvećenih pomicanju granica muzeologije, likovne pedagogije i dizajna te naglasio kako je izložba anticipirala neke od temeljnih karakteristika istaknutih u ICOM-ovoj definiciji muzeja, usvojenoj prije nepuna tri mjeseca, a to su „otvorenost javnosti, pristupačnost i uključivost“, „poticanje raznolikosti i održivosti“ i „djelovanje i komunikacija sa zajednicama“.
 
Ova inkluzivna izložba svojom temom i pristupom prilagođena je širokom krugu posjetitelja, od predškolske djece i učenika do ljubitelja umjetnosti i druge zainteresirane javnosti, a atraktivan likovni postav oblikovan je prema načelima univerzalnog dizajna s prilagodbama za slijepe posjetitelje.
U prvom dijelu izložbe predstavljeno je likovno stvaralaštvo djece i mladih s oštećenjem vida iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu, dok je u drugom dijelu izložbe predstavljen izbor 24 umjetničke skulpture i 4 arheološka nalaza iz fundusa hrvatskih muzeja i galerija.
 
Izložba i popratni edukativni program održavaju se pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske, a u Tehničkom muzeju Nikola Tesla ostaju otvoreni do 4. prosinca 2022.

Više: https://tmnt.hr/izlozba?id=8373



Pisane vijesti | Društvo i zajednica