Otvoren 27. Festival glumca

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Hina
Na otvorenju 27. Festivala glumca koje se održalo u Hrvatskom domu u Vukovaru kao izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, sudjelovala je posebna savjetnica ministrice Iva Hraste Sočo u subotu, 5. rujna 2020. godine. Komedijom „Dekorater“ zagrebačkog Kazališta Lectirum u Hrvatskom domu u Vukovaru započeo je 27. Festival glumca, na kojem će od 5. do 13. rujna u pet vukovarsko-srijemskih gradova biti odigrano 14 kazališnih predstava.
 
Uputivši čestitke osnivačima, sudionicima i organizatorima Festivala glumca posebna savjetnica Hraste Sočo istaknula je iznimnu važnost festivala, koja ga čini prepoznatljivim među drugim kazališnim festivalima, a koja postavlja glumca u centar kazališnog čina te pridonosi većoj vidljivosti glumačke profesije u hrvatskom kulturnom okruženju.


 
Izbornik ovogodišnjega Festivala Nedim Prohić istaknuo je da će se u tri predstave čuti starodubrovački, starokajkavski i staroštokavski govor čime će Festival pokazati bogatstvo hrvatskoga jezika. Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo rekao je da će se predstave održavati ispred trećine ispunjene kazališne dvorane uz poštovanje epidemioloških mjera.
 
Festival glumca zajednički su proglasili otvorenim vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović, a u ime grada domaćina festivala Vukovara obratila se zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić. 
 
Festival glumca, podnaslovljen i kao festival monodrame i komorne scene, no koji ipak donosi i zahtjevnije projekte većih kazališnih ansambala, jedini je kazališni festival u čijem je središtu glumac, glumci su domaćini festivala, njegovi izbornici, članovi ocjenjivačkog suda i sami odlučuju o nagradama za glumačke izvedbe na festivalu.
 
Organizatori su Umjetnička agencija Asser Savus te Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, uz potporu Ministarstva kulture i medija, Vukovarsko-srijemske županije te pet gradova domaćina Festivala.
 
Posebna savjetnica ministrice Hraste Sočo sudjelovala je i na okruglom stolu “Profesionalna kazališta izvan regionalnih središta” u organizaciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Razgovoru su prisustvovali profesori s umjetničkih Akademija u Osijeku i Zagrebu, novinari, predstavnici kazališta i HDDU-a te glumci.
 
>>> Raspored 27. Festivala glumca



Pisane vijesti | Društvo i zajednica