Otvara se izložba "Slavonija Baranja i Srijem vrela europske civilizacije"

Izložba "Slavonija Baranja i Srijem vrela europske civilizacije" veliki kulturološki projekt otvara se 27. travnja u Klovićevim dvorima.

Inicijator projekta je ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić koji je, na današnjoj konferenciji za novinare, najavio da je riječ o najvećem projektu u 2009. koje će Ministarstvo ostvariti s Klovićevim dvorima. Izložba će pokazati kulturno i prirodno bogatstvo od prapovijesti do danas spomenutih regija, rekao je Biškupić te izrazio nadu da će novi veliki projekt izazvati veliki interes javnosti poput izložbe "Dalmatinska zagora-nepoznata zemlja" koju je vidjelo 50 tisuća posjetitelja. Dodao je da će se moći vidjeti i kultura Srba, Židova, Nijemaca i Mađara.Slavonija, Baranja i Srijem predstavit će se na sva četiri kata Klovićevih dvora s više od dvije tisuće eksponata na kojoj je radilo stotinjak suradnika na čelu kojega je stručni tim sastavljen od vrhunskih stručnjaka. Glavna koordinatorica izložbe je mr. sc. Branka Šulc, a izložbu će pratiti monografija i katalog izložbe.

Po njezinim riječima izložba je koncipirana kronološki i njome će rasvijetliti zaboravljena područja iz pojednih vremenskih razdoblja, a otkriven je i veliki broj novih predmeta. Bit će zanimljivo pratiti razvitak pojednih civilizacija na turbulentnom području koje je osim ravnicom obilježeno i trima velikim rijekama Savom, Dravom i Dunavom.Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin je istaknula kako će se na jednom mjestu moći sagledati bogati baštinski prilozi brojnih pretpovijesnih kultura, svjedočanstva antičkog doba, graditeljski dosezi ranoga i kasnoga srednjovjekovlja, krhotine renesanse, raskoš baroka, suzdržanost klasicizma te iskorake u modernoj i suvremenoj likovnoj umjetnosti. Kusin je podsjetila da su izloženi predmeti u vlasništvu 128 posuđivača, muzeja, galerija, crkava, samostana te privatnih osoba.

Na novinarska pitanja o pojedinim dijelovima izložbe govorili su Ferdinand Meder o restauraciji predmeta, akademik Vladimir Marković o urbanizmu i arhitekturi u pojedinim razdobljima, te povjesničar umjetnosti Zvonko Maković o slikarstvu 19. i 20. stoljeća u Slavoniji.
 

 
Za izložbu je do sada potrošeno četiri milijuna kuna sredstva Ministarstva kulture, a uključeni su i brojni sponzori. Likovni postav i dizajn izložbe potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović. Izložba će biti otvorena do 2. kolovoza ove godine. (Hina) 
 

Najave