Ministar Biškupić primio je u posjet dr. Al Musabija, predsjednika UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić primio je danas u posjet dr. Awadha Ali Saleha Al Musabija, predsjednika UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Dr. Al Musabi boravit će u Zagrebu kako bi sudjelovao u međunarodnom skupu pod nazivom „Seminar stručnjaka za nematerijalnu kulturnu baštinu: iskustvo i suradnja u Jugoistočnoj Europi“.

Ministar Biškupić i dr. Al Musabi razgovarali su o razmjeni iskustava u zaštiti nematerijalne kulturna baštine, te je ujedno ministar Biškupić istaknuo napore koje Ministarstvo kulture čini u očuvanju nematerijalne i materijalne baštine te ustrajnost na očuvanju tradicije i običaja, dodavši kako Republika Hrvatska veliku podršku također pridaje UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta. Ministar Biškupić je napomenuo kako je bitno osvijestiti važnost nematerijalne kulturne baštine kako bi se ona očuvala i prenosila generacijama koje dolaze.

Dr. Al Musabi istaknuo je da je Konvencija za zaštitu nematerijalne baštine izuzetno bitan instrument, ali da je još bitnija međunarodna suradnja i razmjena iskustva zemlja članica UNESCO-a i njihovih stručnjaka koja se na ovakvim skupovima ostvaruju. Istaknuvši kako je sretan da će moći čuti iskustva iz jugoistočne Europe te podijeliti iskustva svoje zemlje i cijele regije. Dodao je da ovakav vid suradnje zasigurno doprinosi razvoju interkulturalnog dijaloga i razvoju kulturne baštine kako nematerijalne tako i materijalne na lokalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini. Najave