„Oslobodimo riječ u vrijeme rata i represije“ tema je Godišnjeg susreta Odbora Međunarodnoga PEN-a za pisce u zatvoru koji se održava u Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Anto Magzan

12. svibnja 2023. – Na Godišnjem susretu Odbora Međunarodnoga PEN-a za pisce u zatvoru (PEN International Writers in Prison Committee), koji se u Zagrebu održavao u organizaciji Hrvatskog PEN Centra od 12. do 14. svibnja, sudjelovali su sudionici iz cijeloga svijeta.

Odbor kontinuirano djeluje u ime progonjenih pisaca diljem svijeta od 1960. godine kada je osnovan zbog pokušaja sprječavanja prava na slobodu govora intelektualaca, pisaca i novinara. Godišnje se širom svijeta registrira oko 900 slučajeva teških kršenja prava na slobodu riječi, stoga Odbor nastoji djelovati ne samo putem Mreže za brzo djelovanje žurnim akcijama vezanim uz pojedinačne slučajeve već i senzibilizirati širu javnost kampanjama o pitanjima koja utječu na slobodu izražavanja, uključujući sve oblike cenzure, kriminalizacije klevete, bogohuljenja, govora mržnje te raspraviti slučajeve koji ukazuju na krizu ljudskih prava u pojedinim zemljama kao i u globalnome okruženju.
 
Ističući kako je godišnji susret Odbora kulturni događaj od svjetske važnosti ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zahvalnost PEN-u na ustrajnosti i hrabrosti da se već 63 godine bori za slobodu govora, umjetničkog i kreativnog izražavanja te protiv svih oblika cenzure. „Kao ministrica kulture i medija, čija je zadaća braniti i osiguravati upravo one vrijednosti koje su danas zbog agresije na Ukrajinu ponovno ugrožene, snažno podupirem inicijative čiji je cilj senzibilizirati širu javnost i u globalnom kontekstu raspraviti slučajeve koji na paradigmatski način ukazuju na krizu ljudskih prava u pojedinim zemljama, ali i u globalnome okruženju. Bez obzira na težinu situacije vjerujem u snagu pisane riječi i u odlučnost pisaca da progovore o istini unatoč opasnostima“, naglasila je ministrica. „Pravo na kritičko razmišljanje i upozoravanje na društvene anomalije jednako je neotuđivo kao i pravo javnosti na objektivne i istinite informacije. S druge strane, uskraćivanje informacija, medijska izolacija javnosti, širenje glasina, kao i zabrana umjetničkog izražavanja kao neizravnog izvještavanja o stvarnosti glavni su instrumenti nedemokratskih i opresivnih režima“, rekla je ministrica osvrćući se na porazno velike brojke ugrožavanja života pisaca i slobode govora u vremenu globalne eskalacije ratnih sukoba koja je generirala i dodatno potencirala govor mržnje, medijsku cenzuru, kriminalizaciju klevete i bogohuljenje.
 
Uoči okruglog stola na temu Književnost u vrijeme rata i represije okupljenima su se obratili i predsjednica Odbora Međunarodnog PEN-a za pisce u zatvoru Dr. Ma Thide te predsjednik Hrvatskog PEN Centra Tomica Bajsić. Na programu (.pdf) ovogodišnjeg susreta su predstavljanja knjiga i časopisa, okrugli stolovi i panel diskusije o potrebama zaštite slobode književne riječi i slobode istraživanja u novinarstvu kao i izazova s kojima se susreću pisci u egzilu, kriminalizacije klevete, opasnosti koju predstavljaju dezinformacije, lažne vijesti, cenzura i nadzor u digitaliziranom svijetu itd. Više: http://www.pen.hr.

Pisane vijesti