Otvoren jubilarni 30. Festival glumca

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

14. svibnja 2023. – U Slovačkom domu u Iloku otvoreno je jubilarno, 30. izdanje Festivala glumca, manifestacije koja je usred Domovinskog rata i na rubu bojišnice u središte kazališnog zbivanja postavila glumce, njihov talent i glumačko umijeće. 

„Ponosni smo na doprinos koji umjetnost glume i glumci donose našem društvu, stoga od samog utemeljenja Ministarstvo kulture i medija pruža podršku Festivalu glumca, koji je poznat po svojoj kvaliteti i umjetničkim dosezima glumačkih interpretacija te sposobnosti da nas oduševljava, nadahnjuje i potiče na razmišljanje“, poručila je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za medija i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila. Istaknula je kako Festival glumca nije samo prilika za slavljenje glumačkih talenata nego i mjesto susreta, razgovora i druženja te uz čestitke izrazila i zahvalnost svima koji su neumornim radom doprinijeli realizaciji festivala. „Hvala vam što ste stvorili platformu koja slavi glumu i obogaćuje našu kulturnu scenu“, zaključila je ravnateljica Vaniček-Fila.
 
Festival je otvorio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, a publici su se obratili i iločka gradonačelnica Marina Budimir, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar, potpredsjednica HDDU-a Perica Martinović te domaćini ovogodišnjeg izdanja, glumci Anja Šovagović Despot i Dragan Despot.

Potom je izvedena predstava „Beba“ Kerekesh teatra iz Varaždina, kao jedna od 15 predstava u konkurenciji za ovogodišnje festivalske nagrade, Nagradu „Fabijan Šovagović“ za glumačka ostvarenja, Nagrade „Ivo Fici“ i „Nada Subotić“ najboljim glumcima do 28 godina, Nagradu „Nevenka Filipović“ za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskoj ili predstavi za djecu i mlade te Nagradu „Vanja Drach“ za predstavu u cjelini. Za izniman doprinos Festivalu i glumačkom pozivu dodijelit će se Nagrada „Ivo Gregurević“, a za svekoliki umjetnički doprinos kazališnoj umjetnosti Nagrada „Zvonimir Torjanac“.
 
Program 30. izdanja potražite na: 
https://festivalglumca.hr/raspored/

 

Pisane vijesti