Mladi umjetnici oživljeli Papandopulovu operu Amfitrion

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto Mara Bratoš 

11. svibnja 202. – Komična opera velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula Amfitrion, premijerno je izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, nakon više od osamdeset godina od svoje praizvedbe jer kako je veći njen dio dugo bio izgubljen, do danas se na repertoaru hrvatskih orkestara mogla čuti samo uvertira.

Realizacija je to velikog projekta Sveučilišta u Zagrebu s više od 170 studenata Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta te Arhitektonskog fakulteta u koprodukciji sa zagrebačkim HNK. Nastavak je to višegodišnje suradnje zagrebačkih fakultuta koja je rezultirala uspješnim umjetničkim ostvarenjima, a koja je početkom ove godine napravila korak dalje udružujući umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Osijeka, Pule i Splitu u zajedničkom obilježavanju Rođendana umjetnosti. 
 
Ovakav tip glazbeno-scenskih kooprodukcija kao i suradnju umjetničkih akademija svojim je dolaskom podržala ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek poručivši kako naši mladi umjetnici svojim vedrim duhom, kreativnom snagom, umijećem i talentom garantiraju sjajnu budućnost naše operne scene.
 
Premijera je izvedena u režiji studentice 2. godine diplomskog studija dramaturgije Kristine Grubiše, pod mentorstvom Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune, dok reprize slijede već 12. i 13. svibnja, pod ravnanjem studenata Matea Narančića i Ivana Šćepanovića.

Pisane vijesti