Održana „ResiliArt“ debata u povodu Međunarodnog dana jazza

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

30. travnja 2021. - U povodu Međunarodnog dana jazza 2021. godine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na online „ResiliArt“ debati na temu ostvarivanja ciljeva Agende 2030 pod nazivom „Create2030*IMAGINE! What…If… How…“ u organizaciji Njemačkog povjerenstva za UNESCO i uz potporu UNESCO-ovog Instituta za cjeloživotno učenje.

Dotičući se Agende 2030., ministrica je istaknula transformirajuću ulogu kulture u ostvarivanju održivosti i poboljšanju kvalitete života društva te naglasila kako upravo kultura, cjeloživotno učenje i obrazovanje doprinose većem razumijevanju kulturne raznolikosti, generiraju empatiju i potiču sudjelovanje i uključivanje te mogu biti snažan alat za postizanje društvenog prosperiteta i kohezije.
 
Govoreći o kulturnoj baštini ministrica je podsjetila na mnoge rizike s kojima se suočava, a među kojima su klimatske promjene glavna prijetnja te naglasila da svatko od nas treba pridonijeti zaštiti i očuvanju kulturne baštine za buduće generacije.
 
Na temu pandemije ministrica je istaknula kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojoj je kulturnom sektoru, uključujući kazališta, kina, muzeje i knjižnice, omogućeno djelovanje uz pridržavanje epidemioloških preporuka. Vlada RH kontinuirano prati epidemiološku situaciju te mjerama potpore pruža podršku svim sektorima, uključujući i kulturu.
 
U raspravi su također sudjelovali direktorica Azijsko-europske kulturne zaklade i UNESCO-ova međunarodna stručnjakinja Anupama Shekar, izdavač iz Argentine i međunarodni stručnjak UNESCO-a Octavio Kulesz te Danielle Cliche, predstavnica UNESCO-ova odjela za ravnopravnost spolova.
 
UNESCO je 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza čime međunarodnu zajednicu želi upozoriti na vrijednost umjetnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te naglasilo njegovu važnu društvenu ulogu u poticanju zajedništva i suradnje, dijaloga i međusobnog razumijevanja te postizanju komunikacije koja nadilazi razlike među ljudima.
 
>> Program kojim se Republika Hrvatska pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana jazza 2021.

Pisane vijesti