Svečano proslavljeno zatvaranje programa prve hrvatske Europske prijestolnice kulture


EPK, ciao, ciao, ciao! S tim naslovom završnog programa, Rijeka je jučer svečano proslavila zatvaranje projekta Europske prijestolnice kulture. 

Upravo u godini kada je Hrvatska prvi put predsjedala Europskom unijom, naša „Luka različitosti“  osmislila je ambiciozan program uključujući obnovu povijesne, posebno industrijske baštine sufinanciranjem sredstvima EU fondova te kreiranjem više od 600 kulturno-umjetničkih i ostalih sadržaja. Oko projekta bilo je ujedinjeno više od 250 kulturnih ustanova i organizacija iz Hrvatske i 40 drugih zemalja Europe i svijeta.

No kao i cijeli svijet i prva hrvatska Europska prijestolnica kulture suočila se s globalnom pandemijom, te je bila prisiljena odgađati, otkazivati ili mijenjati svoje programe i planove te mnoge izložbe, predstave, koncerte, kao i jučerašnju završnu svečanost održati bez publike, na virtualnim platformama.

Upravo zbog velikog entuzijazma, inovativnosti i napora da se programi održe i prilagode novim okolnostima, Rijeka 2020 uspješno je realizirana. Čestitamo svima koji su sudjelovali i svojim umjetničkim kreacijama pridonijeli našoj prvoj Europskoj prijestolnici kulture, a posebno timu Rijeka 2020 i njihovim partnerima.  Posebno hvala organizatorima, sudionicima i volonterima koji su predstavili vrijedan i kreativan program, te svima koji su radili na obnovi i revitalizaciji vrijednih zgrada industrijske baštine kao trajnog nasljeđa EPK. 
 

 

Pisane vijesti